SSS (FAQ) Şema İşaretlemesi Nedir? (SEO: CTR Artar!)

Yapı verileri olarak da bilinen şema makyajı, web sitelerinin arama motorlarının web sayfalarının içeriğini anlamasına yardımcı olmak için kullandıkları özel bir koddur. İyi uygulanmış şema, Google’ın web sitenizin içeriğini anlaması ve en alakalı arama sorguları için görüntülemesi sayesinde sitenizin SERP’lerdeki (Arama Motoru Sonuç Sayfaları) görünürlüğünü artırmanıza yardımcı olabilir. Google’ın birçok şema işaretlemesinden biri olan SSS şeması, yalnızca web sitenizin görünürlüğünü artırmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kullanıcı deneyimini de iyileştirir. Ancak bundan en iyi şekilde yararlanmak için SSS şemasının ne olduğunu, nasıl uygulayabileceğinizi ve SEO lehine nasıl çalıştığını anlamanız gerekir:

SSS Şeması nedir?

Şema işaretlemesi arama motorlarının bir web sitesinin içeriğini daha iyi anlamasını sağlamak için kullanılan özel bir kod türüdür. SSS şeması, web sitesi sahipleri tarafından SERP’in zengin snippet’lerinde görünürlüklerini artırmak için ilgili soruları ve yanıtlarını yapılandırılmış verilere dönüştürmek için kullanılır. Kullanıcılar, arama sonuç sayfalarından bile ayrılmadan SSS şemaları ile sorgularına anında açıklama alabilirler.

Web sitenize SSS şeması uyguladığınızda, arama motorlarına web sayfalarınızın aşağıdakileri içeren bir bölüm içerdiğini bildirmiş olursunuz

SSS’ler ve ilgili yanıtları. Sonuç olarak Google, içeriğinizi SSS açısından zengin snippet’lerde doğrudan SERP’lerde görüntüleyebilir. Bu, bir web sitesinin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırdığı ve kullanıcıların sorgularına SERP’de yanıt bulmalarına yardımcı olduğu için hem web siteleri hem de kullanıcılar için faydalıdır.

SEO’da SSS Şemasının Önemi

SSS şemaları yalnızca kullanıcı deneyimini iyileştirmek için kullanılmaz, aynı zamanda sitenizin arama motoru sonuç sayfalarındaki görünürlüğünü de artırabilir. SSS şemasına sahip web sayfalarının genellikle SSS şemasına sahip olmayanlara göre daha yüksek TO’ya (Tıklama Oranları) sahip olmasının nedeni budur. Google’ın web sayfanızın içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olduğu için arama yapanlara daha iyi sonuçlar sunar. SSS şemasını kullanarak arama sonuçlarınızı zengin snippet’lere dönüştürebilir ve daha iyi bir marka otoritesi oluşturabilirsiniz. SSS Şemasını kullanmak için en önemli nedenlerden bazıları şunlardır SEO web sitenizin:

1. Listelerinizin Boyutunu Genişletin

Listelemeniz SSS şeması içeriyorsa, kullanıcıların dikkatini çekme olasılığı daha yüksektir. Bu sadece sitenizin SERP’lerdeki görünürlüğünü artırmakla kalmaz, aynı zamanda web sayfalarınızın TO’sunu da artırır. Rakipleriniz daha üst sıralarda yer alsa bile, web sayfalarınıza SSS şemaları ekleyerek daha fazla kullanıcı çekmeyi başarabilirsiniz.

2. Sitenizi Sesli Arama için Daha Erişilebilir Hale Getirin

SSS şemaları ile web sitenizin içeriğinin sesli arama sonuçlarındaki görünürlüğünü de artırabilirsiniz. Ve tıklanabilir SSS açısından zengin snippet’ler, web sayfasına girmeden bile gerekli bilgileri alabileceklerini bildikleri için daha fazla kullanıcıyı çeker. Bu, kullanıcılar için sitenizin güvenilirliğine gerçekten güvenmeden önce bir test sürüşü gibidir. İçeriği beğenirlerse, büyük olasılıkla gelecekte ilgili bilgiler için web sitenize geri döneceklerdir.

SSS Şema İşaretlemesi Nasıl Uygulanır?

İşte web sayfalarınıza SSS şeması uygulamak için adım adım kılavuzunuz. Bunu Microdata veya JSON-LD kullanarak yapabilirsiniz. Sadece bunlardan birini seçtiğinizden ve ona bağlı kaldığınızdan emin olun. Bu adımları takip edebilirsiniz:

1. Sıkça Sorulan Soruların Hazırlanması

Web sitenizin içeriğiyle ilgili SSS’lerin bir listesini hazırlayarak işe başlayabilir ve içeriğinizin bu soruların yanıtlarını içerdiğinden emin olabilirsiniz. Cevabın hedef kitlenizin aradığı bilgileri içerdiğinden emin olun. Cevabın içeriği hedef kitlenize değer katmalıdır.

2. SSS Şemasını Uygulamak İstediğiniz Sayfaları Belirleme

Süreçteki bir sonraki adım, 1-2 cümleyle yanıtlanabilecek sorular içeren web sayfalarını belirlemektir. Cevap, okuyucuları daha fazla bilgi edinmek için sayfanızın URL’sine tıklamaya teşvik edecek şekilde yazılmalıdır. Kullanıcıların sorgusunu tamamen yanıtlarsa, web sayfanıza girmeden SERp’ten ayrılacaklardır, ancak hedefiniz SSS şeması aracılığıyla TO’ları iyileştirmek olmalıdır. Ancak bu, cevabın bilgilendirici olmaması gerektiği anlamına gelmez. Kullanıcıya değer sağlarken aynı zamanda onu tıklamaya teşvik eden bir yanıt oluşturacak kadar akıllı olmalısınız.

3. Hedef Sayfaların Dönüşümler İçin Optimize Edilip Edilmediğini Kontrol Edin

Sayfalarınıza SSS şemasını uygulamadan önce, hedef sayfaların dönüşümler için iyi optimize edildiğinden emin olun. Kendinizi web sitesi ziyaretçisinin yerine koyun ve zengin bir snippet aracılığıyla web sayfanıza girdiğinizde nasıl hissedeceğinizi düşünün. Sayfanın düzeninin yanı sıra bilgiler de iyi bir kullanıcı deneyimi için iyi bir şekilde optimize edilmelidir. Sayfanın etkileşimli bir düzene ve iyi bir yükleme hızına sahip olduğundan emin olun.

4. SSS Şema Kodunuzu Oluşturun

İşte en önemli adım, yani SSS şema kodunun oluşturulması. SSS şema kodunuzu oluşturmak ve web sayfalarınıza yapılandırılmış veriler eklemek için Microdata veya JSON-LD’den herhangi birini seçebilirsiniz. En iyi sonuçları elde etmek için kodun hatasız olduğundan ve şema yönergelerine göre oluşturulduğundan emin olmalısınız.

5. Kodu Test Edin ve Doğrulayın

Bu kodu web sayfalarınıza eklemeden önce, kodu test etmek ve doğrulamak için Google’ın Zengin Metin Sonuçları aracı veya Şema İşaretleme Doğrulayıcı aracı gibi araçları kullanabilirsiniz. Bu, kodunuzun yeterince doğru olup olmadığını ve SSS şemanızın Google’da görünür olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Düzenli test en iyi SSS şeması uygulamalarından biridir.

6. Kodu Web Sitenize Ekleyin

SSS şema kodunuzun test ve doğrulama işlemlerini tamamladıktan sonra, kodu doğrudan kopyalayıp CMS’nize (İçerik Yönetim Sistemi) yapıştırabilirsiniz. Kodu ya doğrudan HTML veya Yoast gibi şema uygulamasını kolaylaştıran eklentiler yükleyin. Google’ın yönergelerine göre, olası sorunları önlemek için SSS şemasını ilgili içeriğin yakınında uygulamalısınız.

SSS Şema İşaretleme En İyi Uygulamaları

İşte web sitesi sahiplerinin takip etmesi tavsiye edilen birkaç SSS şeması en iyi uygulaması:

1. Soru Başına Sadece Bir Yanıt Ekleyin

Blog gönderileri, hizmet sayfaları, ürün sayfaları veya cevaplarıyla birlikte SSS içeren herhangi bir sayfaya SSS şeması ekleyebilirsiniz. Google’ın yönergelerine göre, SSS şemasını yalnızca her sorunun tek bir yanıtı olduğunda kullanmalısınız. Şimdi Google’ın burada ne anlatmak istediğini merak edebilirsiniz. Her soruya tek bir yanıt olması çok açık, değil mi? Evet, ancak herhangi bir site ziyaretçisinin tek bir soruya yanıt verebileceği web forumları ne olacak? SSS şeması bu tür sayfalar için kullanılmamalıdır. Bunun için QAPage şeması daha iyi bir seçenektir.

2. ‘Nasıl Yapılır’ İçeriği İçin Kullanmayın

‘Nasıl Yapılır’ içeriği için SSS şemaları kullanmak Google’ın yönergelerine aykırıdır. Ve sitenizin bu yönergelere uymaması durumunda ceza alabileceğinin farkında olabilirsiniz. Bu tür içeriklere SSS şeması uygulamak yerine, Nasıl Yapılır içeriği için önerilen şemayı, yani “HowTo” şemasını kullanın. Bu, Google’ın içerik türünüzü daha iyi anlamasına ve kullanıcılara en alakalı sonuçları göstermesine yardımcı olur.

3. Tekrarlayan SSS’lerden Kaçının

Aynı soru ve cevapları birden fazla sayfaya eklediyseniz, SSS şemasını tüm web siteniz için yalnızca bir kez uygulamanız önerilir. Google, SSS şeması makyajını uygulamak için tekrarlayan SSS’lerden kaçınmanızı önerir. Bir web tarayıcısı kullanarak bu tür yinelenen soruları tespit edebilirsiniz.

4. Asla Nefret Dilini Kullanmayın

Google, müstehcen, küfürlü, cinsel içerikli, grafiksel olarak şiddet içeren, tehlikeli veya yasa dışı faaliyetlerin tanıtımını yapan, nefret dolu veya taciz edici vb. içeriklerin zengin snippet’lerde görüntülenmesini kesinlikle kısıtlar. Bu nedenle, belirli bir sayfada SSS şemasını uygulamadan önce, sayfanın içeriğinin güzel bir tonda yazıldığından ve nefret dolu bir dil içermediğinden emin olun.

5. SSS Şemasını Reklam Amaçlı Kullanmayın

SSS şemalarının reklam amaçlı kullanılmaması gerekir. Bunlar, kullanıcılara SERP’lerden ayrılmadan aradıkları değerli bilgileri sağlamayı amaçlamaktadır. SSS şemasını reklam amacıyla kullanmak Google’ın yönergelerine de aykırıdır ve web sitenizin SEO’sunu olumsuz etkileyebilir.

Meşgul Sinyali SEO Uzmanlarından Ek İpuçları

Artık SSS şema işaretlemesinin temellerini anladığınıza göre, bunu web sitenize uygulamayı planlıyor olabilirsiniz. Bundan önce, SEO uzmanlarımız tarafından verilen bazı ek ipuçlarından bahsedelim. Web sitenizi olumsuz etkilememesi için Google yapılandırılmış veri yönergelerine uymayı unutmayın. Ayrıca, SSS’ler kullanıcı merkezli olmalı ve web sitenizin içeriği bunlara uygun yanıtlar içermelidir.

En iyi sonuçları elde etmek için SSS şemanızı güncel ve hatasız tutun. SEO uzmanlarımız ayrıca, Google’ın yönergelerine aykırı olduğu için SSS şemasının reklam veya tanıtım amacıyla kötüye kullanılmamasını önermektedir. SEO çalışmalarınızı şema işaretlemesiyle güçlendirecek bir SEO ajansı arıyorsanız, Meşgul Sinyali ile bugün iletişime geçin!

1. SSS şeması hala geçerli mi?

Ans. Sitenizin SSS şemasının hala geçerli olup olmadığını kontrol etmek için Schema Markup Validator (SMV) gibi araçları kullanabilirsiniz.

2. SSS şemasının faydası nedir?

Ans. SSS şeması aşağıda listelenen birçok faydayı sunar:

  • Web sitenizin arama motorlarındaki görünürlüğünü artırmaya yardımcı olur.
  • Sesli arama sonuçlarına daha iyi erişmenizi sağlar.
  • SERP’lerden ayrılmadan bile sorgularına yanıt alabildikleri için kullanıcı deneyimini geliştirir.

3. Şema hala kullanılıyor mu?

Ans. Evet, şema hala birçok web sitesi tarafından kullanılıyor. Google’ın arama sonuçlarının üçte birinden fazlası şema yapısını kullanan zengin sonuçlar gösteriyor. Ancak, yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, sitelerin üçte birinden daha azı şema işaretlemesi kullanıyor.

4. Neden SSS şema işaretlemesi kullanılmalı?

Ans. SSS şema işaretlemesini kullanmak, web sitenizin içeriğinin SERP’lerin zengin snippet’lerinde görüntülenmesini sağlayabilir. Ayrıca kullanıcı deneyimini iyileştirir ve sitenizin görünürlüğünü artırmaya yardımcı olur.

5. SSS şemasını web sitemde nereye koyabilirim?

Ans. Web sitenizde SSS şemasını uygulamak için, SSS şema kodunuzu oluşturmak üzere Microdata veya JSON-LD’den herhangi birini kullanabilirsiniz.

Bu yazı son 15 günde 6 kez ziyaret edilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir