SEO’da Google “NOFOLLOW” Etiketi Nasıl Kullanılır?

2005 yılında Google rel=nofollow özelliğini tanıttı. Nofollow’un arkasındaki orijinal fikir, web sitelerinin harici kaynaklara bağlantı vermesine izin verirken Google’a onlara güvenmeme sinyali vermekti. Sonuç olarak, Google bağlantıyı takip etmeyecek ve yok sayacaktı. Ancak bu özellik o kadar sık kötüye kullanıldı ki Google 2015’ten beri nofollow özelliğini farklı bir şekilde ele alıyor.

SEO’da her zaman aynıdır: Çok fazla SEO’cu, anahtar kelime sıralamalarını iyileştiriyor gibi görünen belirli bir taktiği kötüye kullanmaya başlarsa, Google buna göre hareket edecektir. Bu durum nofollow özelliği ve Google’ın artık ona nasıl davrandığı konusunda da farklı değildir. İşte nofollow’un nasıl kullanıldığına ve Google’ın 2024 yılında nofollow özelliklerinize nasıl yanıt vereceğine ilişkin temel özellikler.

Her Giden Bağlantı Nofollow mu Yapılmalıdır?

Bazı web sitesi sahipleri, CMS’lerini neredeyse tüm giden bağlantılara otomatik olarak nofollow özniteliği atanacak şekilde yapılandırmıştır. Bu durumda Google, sitenin güveninin diğer kaynaklara aktarılmasını önlemek için bu özelliğin “kötüye kullanıldığını” varsayacaktır. Nihayetinde Google, bu kaynakların gerçekten güvenilmez olup olmadığını kontrol edecek ve tüm bağlantıları nofollow olarak ayarlamak artık Google’ı kandırmayacaktır.

Algoritma aşağıdaki kriterlere göre çalışır: Diğer web sitesi yöneticilerinin de bu bağlantılara nofollow koyup koymadığını kontrol eder. Eğer cevap hayır ise, Google nofollow özelliğinin tek bir amaca hizmet ettiği sonucuna varacaktır: SEO avantajı yaratmak için Google’a yanlış bir sinyal göndermek. SEMRush, “Nofollow Bağlantılar Aslında SEO İçin İyi mi?” başlıklı makalesinde, nofollow özelliklerinin kotasının bir web sitesi için asla %20-40’tan fazla olmaması gerektiğini bildirmektedir.

Sadece Birkaç Bağlantı Dofollow’a Sahip

Web sitesi sahipleri yalnızca birkaç bağlantıya dofollow koyar ve diğer her şey nofollow’a sahipse, web siteniz Google tarafından işaretlenecektir. Bu tür kalıplar, genellikle bloglarda ve diğer makale biçimlerinde gizlenmiş bağlantı satan sitelerde bulunur. Geri bağlantı satmak Google’ın Yönergelerinin ihlalidir. Google, 2003 yılındaki Florida Güncellemesinden bu yana yapay bağlantı çiftliklerini ve satın alınan bağlantıları tespit etmek için gelişmiş teknikler kullanmaktadır.

Google’ın blackhat backlink stratejisi uygulayıp uygulamadığınızı anlaması için en basit yöntem backlinklerin tarihsel gelişimini kontrol etmektir. Bir günden diğerine web sitenizin aniden çok sayıda backlink aldığını düşünün – ve bunların hepsi sebepsiz yere gerçekleşiyor. Örneğin, viral bir makale ile bir başarı elde etmediğinizi biliyorsunuz, ancak artık sitenizi işaret eden binlerce bağlantı var. Google bayrağı kaldıracaktır. Google’ın bir backlink stratejisi başlatıldığını otomatik olarak öğrenmesi çok kolaydır.

Bu gibi durumlarda Google tarafından manuel bir işlem yapılması beklenir ve bu da %90’a varan trafik kaybına veya daha fazlasına yol açabilir. Bağlantı verilen site de olumsuz etkilenir: Google artık bağlantı içeren makalelerin genellikle satın alındığını bildiğinden, dofollow bağlantı içeren makaleler artık normalde alacakları sıralama artışını alamamaktadır.

Nofollow Nasıl Doğru Kullanılır?

En önemli 2 ilke alaka düzeyi ve güvenilirliktir. Bağlantı makale veya içerikle ilgiliyse ve kaynağa güveniliyorsa nofollow özelliği kullanılmamalıdır.

İşte bir örnek: Yukarıda SEMRush tarafından yazılan makaleye atıfta bulundum. Makaleye nofollow özelliği kullanarak bağlantı vermiş olsaydım, Google’a bağlantının güvenilmez olduğuna dair yanlış bir sinyal vermiş olurdum. Ancak Google, SEMRush’ın web’deki en güvenilir kaynaklardan biri olduğunu bilecek ve bu nedenle nofollow’umu kötüye kullanım olarak tanımlayacaktı. Ayrıca, SEMRush’ın makalesi de konuyla alakalı çünkü bu makalede benim bahsettiğim konudan bahsediyor. Google, Konu Algılama Algoritmaları nedeniyle iki makale arasındaki alakayı kabul etmektedir. Burada bir nofollow özelliği mantıklı olmazdı.

Ayrıca 2024 yılında, her ek bağlantı ile güvenin kendi web sitesinden bağlantı kaynağına miras kaldığı da doğrudur. Bu, her bağlantıda kendi güveninizin azaldığı anlamına gelir – Google’ın PageRank Algoritması bugün 2024’te hala geçerlidir.

Peki ya emaneti devretmek istemiyorsanız?

Eğer cimri biriyseniz ve başka bir web kaynağına güven vermek istemiyorsanız, nofollow özelliğini kullanmak yerine hiç bağlantı eklememelisiniz.

Yukarıdaki örneği kullanarak SEMRush makalesine atıfta bulunurken herhangi bir bağlantı yerleştirilmediğini görebilirsiniz. Bu şekilde, bu makale geri bağlantı ile ilgili olduğu sürece Google tarafından işaretlenemez: Hiç bağlantı kullanmıyorsanız Google nofollow’un doğru veya yanlış kullanımına dikkat etmez. Bu durumda dezavantaj kullanıcı deneyimidir. Bağlantı kullanmazsanız, kolaylıktan uzaklaşmış olursunuz.

Nofollow Hakkında Son Görüşüm

Hiç nofollow koymamak, bağlantılara her zaman nofollow koymak kadar zararlıdır.

Nofollow’un SEO güvenini aktarmamak için mükemmel bir çözüm olduğu günler geride kaldı: Google, 2015’ten bu yana güncellemelerle buna çoktan yanıt verdi.

İnternetin temel prensibi ve arama motorlarının üreme alanı bağlantılardır. Google’ın nofollow oyununa son vereceği, nofollow özelliğinin kullanıma sunulması ciddi endişelere yol açtığında zaten belliydi. Ancak, nofollow’un kritik bir kullanıcı ve web sitesi kitlesi tarafından kötüye kullanılması ve Google’ın buna bir güncelleme ile yanıt vermesi 10 yıl sürdü.

2013 yılında Wikipedia nofollow özelliğini kötüye kullandığı için Google’dan herhangi bir sonuçtan korkmak zorunda değildi. Sonuç olarak, Wikipedia’daki milyonlarca makale Google’da ilk sırada yer aldı.

Yeni güncelleme nedeniyle Google, Wikipedia’yı bile nofollow bağlantıları nedeniyle cezalandırdı. Wikipedia’nın konu ve terimleriyle neden artık Google’da üst sıralarda yer almadığını merak edenler artık daha iyi bilecek: Wikipedia bugüne kadar nofollow bağlantı stratejisini kötüye kullanmaya devam ediyor.

Wikipedia’nın büyüklüğü nedeniyle, bu gerçek onlar için önemsiz olabilir. Devasa boyutlara ulaşan birçok portal gibi, SEO konusunda iyi performans gösterip göstermedikleri artık önemli değil. Ancak, web siteniz internetteki en iyi 100 web sitesi listesinde yer almıyorsa, nofollow özelliğini yanlış kullanmayı göze alamazsınız.

Referanslar:

  • Rush, Adam: “Nofollow Linkler Aslında SEO İçin İyi mi? İşte Kanıtı…”; 29.12.2017, semrush.com/blog/are-Nofollow-links-actually-good-for-seo-here-is-proof/
Bu yazı son 15 günde 5 kez ziyaret edilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir