OG (Open Graph) Meta Etiketleri Nedir?

OG (Open Graph) Meta Etiketleri Nedir?

Sosyal medya bugün hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Tüm işletmeler, kitlelerine ulaşmak için bu sosyal medya platformlarındaki varlıklarını işaretliyor. Kullanıcılar da işletmeler tarafından yayınlanan içeriklerle etkileşime giriyor. Tüm bu senaryoda, OG (Open Graph) meta etiketleri işletmeler için önemli bir rol oynuyor.

Bu OG meta etiketleri, işletmeler tarafından hedef kitleye erişim potansiyellerini optimize etmeye yardımcı olmak için gereklidir. Daha ne olsun? Gelin ayrıntılı bir tartışma yapalım ve OG etiketlerinin sırlarını daha derinlemesine inceleyelim.

OG (Open Graph) Tag nedir?

Meta ya da daha önce bilinen adıyla Facebook ilk olarak 2010 yılında OG Etiketlerini yayınladı. Facebook’a daha fazla bilgi sunmak ve üçüncü taraf sitelerde paylaşılan içeriğin içgörülerine dayalı olarak içeriği optimize etmeye yardımcı olmak amacıyla yapıldı.

Bu bilgiler, web sitesinin <head> bölümünde og meta etiketleri ile paylaşılarak gerekli bilgilerin paylaşılmasına olanak tanıyor. Sadece Meta değil, LinkedIn ve X (eski adıyla Twitter) gibi diğer sosyal medya platformları da og etiketlerinin kullanımından yararlanıyor. Her ne kadar X kendi meta etiketlerini uygulasa da, etiketlerin bulunamadığı durumlarda og meta etiketleri kullanılmaktadır.

Meta Etiketleri Nasıl İşler?

Open graph veya OG etiketleri, sosyal medyada bir bağlantı paylaşırken farklı bilgi faktörlerini kontrol etmenizi sağlar. Bu faktörler görseller, açıklama ve başlıktan oluşur. Bunu yapmak, og etiketlerini kullanan web sayfasını sosyal grafikte zengin bir nesne haline getirir.

Ayrıca, uygulama için farklı og etiketleri mevcuttur.

Meta OG kodlarını doğrulamak için Facebook’un resmi Sharing Debugger- Meta for Developers online aracını kullanabilirsiniz.

1. og:type

Bu og etiketleri, kullanılmakta olan içeriğin türünü tanımlamak için kullanılır. Web sitesi, video, resim, makale, müzik veya başka herhangi bir tür gibi içeriğin türü hakkında bilgi sağlar. Bu etiketi kullanmak, içeriği paylaşırken içeriğin görüntüsünü değiştirir. Şu şekilde görüntülenebilir: <meta property=”og:type” content=”music.song” />

2. og:url

Adından da anlaşılacağı gibi, bu etiket görüntülenen ve paylaşılan içeriğin URL’sini tanımlar. Bu URL, içeriğin kalıcı konumunu gösterir ve buradaki herhangi bir değişiklik veya modifikasyon, sosyal medyadaki bağlantının kopmasına neden olabilir.
Ayrıca şu şekilde görüntülenebilir: <meta property=”og:url” content=” />

3. og:title

og:title etiketi ile paylaşılan web sayfasının başlığının görüntülenmesine yardımcı olur. Bağlantıyı açmadan önce bile web sayfasının ne hakkında olduğunu anlamanıza yardımcı olur. Şu şekilde görüntülenebilir: <meta property=”og:title” content=”Your appealing title here” />

4. og:description

Adından da anlaşılacağı üzere, bu og meta etiketleri web sayfası içeriğinin açıklamasını görüntülemek için kullanılır. Web sayfasının ne hakkında olduğuna dair kısa bir açıklama verir. Şu şekilde görüntülenebilir: <meta property=”og:description” content=”Kısa açıklamanız burada.” />

5. og:image

og:image og meta etiketlerini kullanmak, paylaşılan web sayfasının içeriğinde görüntülenmesini istediğiniz görüntüyü tanımlar. Bu, içeriğinizi diğer içeriklerden ayırmaya ve kitlenin ilgisini çekmeye yardımcı olduğu için kullanılması gereken en önemli og meta etiketlerinden biridir. Şu şekilde görüntülenebilir: <meta property=”og:image” content=”your-image-url.png” />

6. og:site_name

Bu og meta etiketleri, web sayfasının başlığı altında görüntülenen web sitesinin adını tanımlamak için kullanılır.şu şekilde görüntülenebilir: <meta property=”og:site_name” content=”your-website-name” />

7. og:video

Bu etiket, içeriğe dahil edilebilecek video için bir URL eklenmesine yardımcı olur. Ayrıca, kullanıcıların daha fazla tıklama için ilgisini çekme şansını da artırdığı için önemli bir og meta etiketi olarak kabul edilir. Şu şekilde görüntülenebilir: <meta property=”og:video” content=”your-video-url.mp4″ />

8. og:locale

Son olarak, locale og etiketleri paylaşılan içeriğin dilini tanımlamaya yardımcı olur. Bu etiket, içeriğin varsayılan Amerikan İngilizcesinden farklı bir dilde yazıldığı durumlarda kullanılır. Şu şekilde görüntülenebilir: <meta property=”og:locale” content=”en_US” />

SEO’da OG Etiketinin Faydaları

OG etiketlerini uygulamak, web sitenizde meta verilerle yayınlanan tüm içerikleri takip etmenize olanak tanır. Bu ayrıca, bu içeriğin farklı sosyal medya platformlarında izlenmesine ve tanımlanmasına ve içeriğin erişimini ve etkileşimini anlamaya yardımcı olur.

Bu, resimler, videolar, müzik, makaleler ve paylaşmak istediğiniz diğer içerik türleri gibi farklı unsurları içerebilir. og etiketini kullanma SEO trend olan içerik türünü ve kitlenin katılım oranını daha iyi anlamanızı sağlar. Ayrıca, bu tür trend içerik modelleri farklı platformlarda çoğaltılabilir ve kitlenin içeriğinizi kolayca bulmasına, tanımlamasına yardımcı olur.

OG Etiketlerinin Faydaları

Og meta etiketlerinden ve og etiketleri oluşturucudan yararlanmanın farklı yönlerini tartıştığımıza göre, og etiketleriyle elde edebileceğiniz bazı önemli avantajlara göz atalım.

  • İçeriğinizde og etiketlerini kullanmak, içeriğinizi izleyicilerin etkileşim kurması için görsel olarak daha çekici hale getirmeye ve içeriğinizin farklı sosyal medya platformlarında trend olmasına yardımcı olur.
  • Ayrıca içerik hakkında gerekli bilgileri bir bakışta sunar ve izleyicinin içerikle etkileşime geçip geçmeme konusunda bilinçli bir karar vermesini sağlar.
  • Sosyal medya platformunun/Facebook’un içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamasını sağladığı için marka görünürlüğüne yardımcı olur.
  • Ayrıca, Meta’da halihazırda paylaşılmakta olan ve kitlenin ilgilenebileceği bu tür alakalı içeriklerin daha fazla getirilmesine de yardımcı olur.

Merak Edilen Sorular ve Yanıtları

1. Open Graph Nedir ve Neden Oluşturulmuştur?

Open Graph, içeriğin daha iyi görünürlük için sosyal medya kanallarında ve üçüncü taraf sitelerde izlenmesine yardımcı olmak amacıyla Facebook tarafından oluşturulmuştur.

2. HTML’de OG ne anlama gelir?

HTML’deki OG, Açık Grafikler anlamına gelir.

3. SEO’da OG ne anlama geliyor?

OG, SEO’da marka içeriğinin hedef kitleye daha iyi ulaşması ve görünür olması için uygulanan Open Graph protokolü anlamına gelir.

4. Open Graph Etiketleri Nasıl Uygulanır?

OG etiketlerini uygulamak: wordpress’inize giriş yapın>Yoast SEO, Ayarlar>Site Özellikleri>Sosyal Paylaşım>Özelliği Etkinleştir>Open Graph Data>Değişiklikleri Kaydet’e tıklayın.

Twitter (X) için Card Validator kullanabilirsiniz.

Bu yazı son 15 günde 8 kez ziyaret edilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir