HTTP 499 Hatası Nasıl Çözülür? (4 Kesin Çözüm)

HTTP 499 Hatası Nasıl Çözülür? (4 Kesin Çözüm)

Bir web sitesini yönetirken ve bakımını yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç HTTP durum kodu vardır. HTTP 499 hatası gibi bazı durum kodları, iş akışınızı kesintiye uğratan bir zaman aşımına neden olabilir. Bu nedenle, ilgili sorunu gidermek için sitenizin düzgün yapılandırıldığından emin olmanız gerekir.

HTTP 499 durum kodunu sık sık veya ilk kez görüyor olmanız, web sitenizde ele alınması gereken bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir.

Bu yazıda, HTTP 499 durum kodunu ve bu hataya nelerin neden olabileceğini açıklayacağız. Ardından hatayı düzeltmek için kullanabileceğiniz 4 olası çözümden bahsedeceğiz. Hadi başlayalım!

HTTP 499 (Client Closed Request) Durum Kodu Ne Anlama Gelir?

İstemci İsteği Kapattı” olarak da bilinen HTTP 499 durum kodu, 502 Bad Gateway Error’un özel bir durumudur. Sunucu hala isteği işlerken istemcinin bağlantıyı kapattığını gösterir.

HTTP 499 istemci (kullanıcı) tabanlı hatalar kategorisine girer. Bu, sorunun istemci tarafında olduğu anlamına gelir. Bu kategorideki diğer yaygın hatalar arasında HTTP 400 Bad Request ve HTTP 404 Not Found yer alır. Bu hatalarda sorunları tanımlamak genellikle kolaydır. Ancak HTTP 499 daha geneldir.

HTTP 499 hatası hem Nginx hem de Apache sunucularında meydana gelebilir. Ancak, Nginx tarafından oluşturulduğu için Nginx sunucularında daha yaygındır.

HTTP 499 Nginx’te daha yaygındır çünkü sunucu yazılımı istemci bağlantılarını Apache’den farklı şekilde işler. Nginx ile her istemci bağlantısı ayrı bir iş parçacığında işlenir. Bu nedenle, bir istemci bağlantısının işlenmesi uzun sürerse, diğer istemcileri yavaşlatmaz.

Ancak Apache’de tüm istemci bağlantıları aynı iş parçacığında işlenir. Bu, bir istemci bağlantısının işlenmesi uzun sürerse, diğer tüm istemcileri yavaşlatacağından sorunlara neden olabilir.

HTTP 499 Hatasına Ne Sebep Olur?

Tipik olarak, HTTP 499 hatası Nginx günlüklerinde görünür. Bunun birkaç nedeni olabilir, ancak en yaygın olarak, tarayıcının zaman aşımına uğraması veya kullanıcının isteği iptal etmesinden kaynaklanır.

Örneğin, bir web sitesi çok fazla trafikle yüklendiğinde HTTP kodu 499 ile karşılaşabilir. Alternatif olarak, istek site içinde sorun yaratan algoritmalardan geldiğinde de hata oluşabilir.

Bazı durumlarda, sunucudan yanıt gelmediğinde ve istemci yanıt beklerken zaman aşımına uğradığında da bu durum kodu görüntülenebilir. Bu gibi durumlarda en iyi çözüm daha sonra tekrar denemektir. Ancak, belirli bir sunucudan sürekli olarak bu durum kodunu alıyorsanız, genel bir sorun olup olmadığını görmek için daha fazla araştırma yapmanız gerekir.

HTTP 499 Hatası Nasıl Çözülür?

HTTP 499 hatası hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğumuza göre, şimdi bu hatanın nasıl çözüleceğine bakalım. Aşağıda HTTP 499 durum kodu için 4 (dört) olası çözüm yer almaktadır!

1. Tarayıcı Önbelleğinizi Temizleyin ve Tekrar Deneyin

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bu hata sayfayı tekrar yüklemeyi deneyerek çözülebilecek geçici bir sorun olabilir. Ana bilgisayarınız veya sunucunuz aşırı yüklenmiş olabilir. Bu nedenle, tarayıcınızın önbelleğini temizlemenizi ve tekrar denemenizi öneririz.

Önbelleği temizleme işlemi tarayıcınıza bağlı olarak değişecektir. Google Chrome kullanıyorsanız, pencerenin sağ üst köşesindeki üç dikey noktaya gidebilir ve ardından Daha fazla araç > Tarama verilerini temizleyin:

Ardından, tarayıcı önbelleğinizden hangi verilerin temizleneceğini seçmeniz istenecektir: (tüm tarayıcılarda ctrl + shift + delete kısayolunu kullanabilirsiniz!)

Hangi verileri temizlemek istediğinizi seçin

İşiniz bittiğinde tarayıcınızı yeniden yükleyin. Bu arada farklı bir tarayıcı kullanmayı da deneyebilirsiniz. Ardından hata mesajının hala görünüp görünmediğini görmek için sitenizi tekrar ziyaret edin.

2. Eklentilerinizi ve Uzantılarınızı Devre Dışı Bırakın

Bazı kullanıcılar belirli eklentilerin HTTP 499 durum kodu hatasına neden olduğunu bildirmiştir. Bu nedenle, sorunun çözülüp çözülmediğini görmek için eklentilerinizi geçici olarak devre dışı bırakmanızı öneririz.

Bunu şu adrese giderek yapabilirsiniz Eklentiler ekranına gidin, toplu eylemler menüsünden hepsini seçin ve ardından Devre dışı bırak > Apply diyin.

WordPress eklentileri ekranının ekran görüntüsü

Sitenize bir Dosya Aktarım Protokolü (FTP) istemcisi veya Dosya Yöneticisi aracılığıyla da bağlanabilir, ardından eklentiler klasörünüze (wp_content > plugins) klasörüne sağ tıklayın ve klasörü “plugins_old” gibi bir isimle yeniden adlandırın.

Böylece WordPress sitenizdeki tüm eklentiler devre dışı kalacaktır. Hata mesajının hala gösterilip gösterilmediğini görmek için web sitenizi tekrar ziyaret edebilirsiniz. Değilse, soruna neden olan aracı bulana kadar eklentilerinizi tek tek etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz.

3. Hata Günlüklerinizi Kontrol Edin

HTTP 499 kodu sorununu giderirken, hata günlüklerinizden yararlanmak çok önemlidir. Bu yaklaşım, sorunu daraltmayı ve belirli bir eklenti veya araçtan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemeyi kolaylaştıracaktır. Ya da “Public_html” klasörü içindeki error_logs dosyasını not defteri ile açabilirsiniz.

MyKinsta kontrol panelinden günlük görüntüleyicinin ekran görüntüsü

5. Web Sunucunuzla İletişime Geçin ve Yüksek Timeout Değeri Talep Edin

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bazen bir istek çok uzun sürdüğü için iptal edildiğinde HTTP 499 hataları oluşabilir. Bazı barındırma sağlayıcıları bir “kill script” kullanır.

Kısacası, bir kill betiği bir isteği belirli bir süre sonra sonlandırılmaya zorlar. Bu betik genellikle paylaşımlı barındırma ortamlarında uzun isteklerin diğer siteleri etkilemesini önlemek için kullanılır. Not defteri ile bir “php.ini” dosyası oluşturarak içine tek satır olacak şekilde tırnaksız  “max_execution_time = 1000” yazın ve FTP’den ana dizine gönderin.

HTTP 499 hatası söz konusu olduğunda, “istemcinin” İçerik Dağıtım Ağı (CDN) veya yük dengeleyici gibi bir proxy olabileceğini unutmamak önemlidir. Bir yük dengeleme hizmeti, Nginx sunucusunun istemcisi olarak hareket edebilir ve sunucunuz ile kullanıcılar arasında veri proxy’si görevi görebilir. Bu, Nginx sunucusuna yapılan isteği iptal eden bir zaman aşımına neden olabilir.

PHP zaman aşımları, bir işlem sunucunuzun PHP yapılandırmasında belirtilen maksimum yürütme süresinden (max_execution_time) veya max_input_time’dan daha uzun süre çalışırsa gerçekleşir. Yoğun bir web siteniz veya daha uzun yürütme sürelerine ihtiyaç duyan betikleriniz varsa zaman aşımlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle, zaman aşımı değerinizi uzatmanız gerekebilir.

Diyelim ki tamamlanması 20 saniye sürmesi beklenen bir isteğiniz var. Eğer zaman aşımı değeri 10 saniye olan bir uygulamanız varsa, uygulama muhtemelen isteği tamamlayamadan zaman aşımına uğrayacaktır. Böyle bir durumda muhtemelen HTTP 499 durum kodunu göreceksiniz.

== Sonuç ==

Bir web sitesi sahibi olarak farkında olmanız gereken çok çeşitli HTTP durum kodları vardır. En zor olanlardan bazıları HTTP 499 kodu gibi istemci tabanlı hatalardır. İyi haber şu ki, bu sorunu çözmek için birkaç adım atabilirsiniz.

Bu yazıda, HTTP 499 durum kodu hatasını düzeltmek için kullanabileceğiniz dört olası çözümü ele aldık. Hepsi uygulanabilir seçeneklerdir; biri işe yaramazsa, diğeri işe yarayabilir.

Bu yazı son 15 günde 623 kez ziyaret edilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir