HTTP 402 (Payment Required) Durum Kodu Nedir?

HTTP 402 hatasının ekran görüntüsü

HTTP durum kodları arasında 402 biraz garip bir koddur (400 hata kodu arasında bile). HTTP 402 veya “Payment Required – Ödeme Gerekli” kodu standart bir yanıt değildir ve çoğu tarayıcı bunu kullanmaz. Bu nedenle, bir 402 durumu görürseniz, bu genellikle ödemeyle ilgili bir sorun olduğu anlamına gelir.

HTTP durum 402, “deneysel” veya geliştirme aşamasında olarak sınıflandırılan nadir bir koddur. Mikro işlemler göz önünde bulundurularak gelecekte kullanılmak üzere oluşturulmuştur. Bununla birlikte, bazı geliştiriciler bir ödeme ile ilgili bir sorun olduğunda kullanıcıları bilgilendirmek için bu kodu kullanmaya başladılar bile.

Bu makalede, 402 “Ödeme Gerekli” hatasının ne anlama geldiği ve neden kaynaklandığı hakkında konuşacağız. Ardından bu alışılmışın dışındaki HTTP durum kodunun nasıl düzeltileceğinden bahsedeceğiz. Hadi başlayalım!

402 “Ödeme Gerekiyor” Durumu Ne Anlama Geliyor?

Web gelişmeye devam ettikçe, tarayıcıların ortaya çıkan sorunlarla başa çıkmak için yeni HTTP hata kodları eklemesi alışılmadık bir durum değildir. HTTP 402 hala geliştirilmekte olan ve gelecekte kullanılmak üzere ayrılmış bir koddur.

402 durum kodunun amacı, gelecekte kullanıcılar tarayıcıları üzerinden mikro işlemler veya dijital nakit ödemeleri kullandıklarında ortaya çıkabilecek ödeme sorunlarının üstesinden gelmeye yardımcı olmaktır (böyle bir uygulama gelirse).

2024 yılında, HTTP hatası 402 hala yaygın olarak kullanılmamaktadır ve bu hata ortaya çıktığında hangi mesajların görünebileceğine dair bir kural yoktur.

Bazı geliştiriciler farklı hata türleri için kod 402’yi kullanır. Örneğin Google Geliştiricileri API, bir geliştirici istek sınırını aştığında sinyal vermek için bu kodu kullanır. Ayrıca, Stripe ve Shopify gibi platformlar, kullanıcıların ödemelerinde bir sorun olduğunu bildirmek için hata kodu 402’yi kullanır.

Genel olarak, 402 durumunun anlamı, sorunu oluşturan web sitesine bağlı olarak değişebilir. Ancak, HTTP durum kodlarından bahsediyorsak, 402 yaygın olarak uygulanmayan bir hata türüdür.

HTTP 402 Hatasına Ne Sebep Olur?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, HTTP kodu 402 hala deneyseldir. Bu, yaygın olarak kullanılmadığı ve tarayıcılar arasında kod için standart bir uygulama biçimi olmadığı anlamına gelir.

Birçok platform, hata kodu 402’yi geliştirildiği ruhla kullanır: ödemelerle ilgili hataları bildirmek için. Daha önce bahsettiğimiz iki örnek olan Shopify ve Stripe, kartın reddedilmesi gibi bir ödeme sorunu olduğunda bu hata kodlarını döndürür.

Buna karşın, diğer platformlar 402 kodunu dahili sorun giderme amacıyla kullanır. Alternatif olarak, kullanıcılara HTTP durum mesajını göstermeden API’leri aracılığıyla kodu döndürebilirler.

Bu hata uygulamalarının tarayıcı “seviyesinde” gerçekleşmediğini anlamak önemlidir. Örneğin, mevcut olmayan bir sayfayı ziyaret etmeye çalıştığınızda, çoğu tarayıcı 404 hatası döndürecektir.

Google'da 404 hatasına bir örnek

Online ödeme yaparken bir sorunla karşılaşırsanız, bu bir HTTP 402 hatası göreceğiniz anlamına gelmez. Aldığınız mesaj, kullandığınız platforma veya ödeme işlemcisine bağlı olacaktır. Söz konusu web sitesi 402 hata kodunu göstermek istemiyorsa veya desteklemiyorsa, başka tür bir mesaj veya HTTP durumu görürsünüz.

HTTP 402 Hatası Nasıl Giderilir?

402 hata kodu için standart bir uygulama olmadığından, bunu çözmenin evrensel bir yolu da yoktur. Çoğu durumda, 402 hata koduyla karşılaşırsanız, bunun nedeni kartınızın reddedilmesi gibi bir çevrimiçi ödeme sorunu olacaktır.

Bu senaryoda, kullandığınız çevrimiçi platform veya ödeme işlemcisi nasıl devam edeceğinizi size bildirecektir. Ancak, Google Developers gibi diğer sorun türleri için 402 hata kodu kullanan platformlarla da karşılaşabilirsiniz.

402 hatası görüyorsanız ve buna neyin neden olduğundan emin değilseniz, yapabileceğiniz en iyi şey kullandığınız platform veya yazılımın belgelerini kontrol etmektir. Bunu yapamazsanız, neden 402 hatası gördüğünüzü anlamak için doğrudan destek ekibiyle iletişime geçmeniz gerekecektir.

Bir WordPress web sitesi çalıştırıyorsanız, çoğu e-ticaret eklentisi (WooCommerce dahil) tarafından uygulanmadığı için ziyaretçileriniz 402 hata kodlarıyla karşılaşmamalıdır. HTTP 402 durumları herhangi bir yerde görünmez, bu nedenle WordPress sitenizde sorun gidermeniz gerekmez.

Meşgul Sinyali’yı kullanırken başka istemci tarafı sorunları veya HTTP hata mesajlarıyla karşılaşırsanız, destek ekibimiz bunlara neyin neden olduğunu bulmanıza yardımcı olabilir.

Özet

İnternette gezinirken veya web sitenizde çalışırken karşılaşacağınız çok sayıda HTTP durum kodu ve hatası vardır. Her bir kodun anlamını anlarsanız bu hataların çoğunu düzeltmek nispeten kolaydır. Hata 402 biraz daha kafa karıştırıcıdır çünkü hala yaygın bir uygulaması olmayan deneysel bir koddur.

Çevrimiçi bir HTTP 402 hatasıyla karşılaşırsanız, platform veya hizmet kodu dahili olarak uygulamaya karar vermiştir. Geleneksel olarak, 402 hataları ödeme başarısızlıklarına işaret eder. Ancak, diğer platformlar farklı teknik sorun türleri için 402 durumunu kullanabilir.

Her türlü teknik sorunda size yardımcı olabilecek bir e-ticaret barındırma çözümü mü arıyorsunuz? Meşgul Sinyali yönetimli WooCommerce hosting planlarımıza göz atın ve online mağazanızı işletmenin stresini üzerinizden atın!

Bu yazı son 15 günde 86 kez ziyaret edilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir