Google, politikalarına göre yapay zeka içeriğini cezalandırmaz. Bununla birlikte, Google kısa süre önce büyük dil modelleri (LLM’ler) tarafından oluşturulan spam içerikli, yapay zeka tarafından oluşturulmuş içerik kullanan web sitelerine manuel işlemler uyguladı. Algoritmanın yapay zeka tarafından yazılmış bazı içerikleri tespit edebildiğine dair kanıtlar da var.
İçindekiler:
- Google’ın Yapay Zeka İçeriklerini Cezalandırıp Cezalandırmadığını Görmek İçin 487 Arama Sonucunu İnceledik
- En İyi Google Arama Sonuçlarının %83’ünde Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan İçerik Kullanılmıyor
- Google yapay zeka içeriğini tespit edebilir mi?
- Google’ın Spam Politikalarını İnceleyin
- İçeriğinizin Birincil Amacını Daima Göz Önünde Bulundurun
- İçerik Yayınlama Hızına Değil, İçeriğin Kalitesine Önem Verin
- Anahtar Kelime Doldurmayı Durdurun
- Yapay Zeka İçerik Araçlarına Dikkat Edin
- Son Düşünceler
Google’ın Yapay Zeka İçeriklerini Cezalandırıp Cezalandırmadığını Görmek İçin 487 Arama Sonucunu İnceledik
En rekabetçi anahtar kelimeler için bir yapay zeka içerik dedektörü (Originality.ai) kullanarak 487 Google arama sonucunu inceledik ve şunu bulduk:
En İyi Google Arama Sonuçlarının %83’ünde Yapay Zeka Tarafından Oluşturulan İçerik Kullanılmıyor
Bu, küçük bir örnekleme sahip küçük bir vaka çalışması olsa da, Google’ın algoritmalarının insan tarafından oluşturulan içeriği desteklediğini göstermektedir.
İşte çalışma için kullandığımız anahtar kelimelerin bir örneği:
Bu da önemli bir soruyu gündeme getirmektedir:
Google yapay zeka içeriğini tespit edebilir mi?
Son algoritma güncellemeleri, Google’ın LLM’ler tarafından oluşturulan otomatik oluşturulmuş içeriği tespit edebileceğini kanıtlamış olabilir (Büyük Dil Modelleri).
Anekdotsal Kanıtlar
Son spam güncellemesi, tüm web sitelerinin (çoğu manuel eylemlerle) ve algoritmik deindexation’ın toplu deindexation’ını gördü.
Örneğin, “SEO eğitimi Houston” anahtar kelimesi için ChatGPT kullanarak içerik oluşturduk ve bu içerik %100 AI olarak kaydedildi.
Sonra son güncellemelerGoogle’ın dizininden tamamen kaldırıldı, ki bu düşük kaliteli içerik olduğu için hak ediyordu.
Bu yüzden, insan tarafından oluşturulan içerikle değiştirdik ve kaliteyi yükselttik.
Birkaç saat içinde yeniden endekslendi ve şimdi ilk 10’da yer alıyor. Bu anekdot niteliğinde bir örnek, ancak birçok kampanyada benzer durumlarla karşılaştık.
Bu her zaman endeksten çıkarma değil, aynı zamanda düşük performanstır.
Örneğin, “diş hekimleri için SEO” için yapay zeka tarafından oluşturulan içerik kullanmayı test ettik ve aylarca düşük performans gösterdi:
Sonra onu NLP ile yeniden inşa ettim (doğal dil işleme) göz önünde bulundurdu ve yüksek kaliteli içerik oluşturmak için bir insan yazar kullandı.
İşte sonuçlar:
Sayısız kampanya üzerinde çalışarak ve binlerce Google Arama Sonucunu inceleyerek edindiğimiz deneyimlerde, bir insan tarafından yazılan yüksek kaliteli içeriğin LLM içeriğinden daha iyi performans gösterdiğini gördük.
Kullanıcı Tarafından Oluşturulan İçeriğin (UGC) Algoritmik Tercihi
Google’ın artık Reddit, Quora ve diğer UGC odaklı web sitelerini sevdiği bir sır değil.
Asıl soru, neden? Google’ın algoritması UGC’yi tercih ediyor çünkü muhtemelen LLM odaklı içeriğe benzemiyor. Bu tamamen spekülasyon, ancak dikkate alınması gereken bir şey.
Google’ın neyi cezalandırdığı her zaman önemli değildir; bazen neyi ödüllendirdiği de önemlidir.
Sağduyu
Google, dünyanın en sofistike büyük dil modellerinden birine sahiptir. Google Gemini. Ayrıca SGE’yi (search generative experience) de her an kullanıma sunabilirler.
On yılı aşkın bir süredir yapay zeka teknolojisinin ön saflarında yer alan trilyon dolarlık bir şirketten bahsediyoruz. Yapay zeka tarafından üretilen düşük kaliteli makaleleri tespit edemeyeceklerini düşünmek aptallık olur.
YZ içeriğini insan dokunuşuyla tespit edemeyebilirler, ancak düşük kaliteli YZ tarafından yazılmış içeriği tespit etme olasılıkları yüksektir.
Bununla birlikte Google, ikincil zararlar nedeniyle çok agresif algoritmik değişiklikler yapamaz.
Bu nedenle, muhtemelen kadranı yalnızca kullanıcı deneyimini veya kalitesini dikkate almadan yapay zeka tarafından oluşturulan metinleri kullanan spam içerikler gibi en düşük asılı meyvelere saldıracak kadar çevireceklerdir.
Bu, yapay zeka yazma araçlarıyla asla içerik üretmemeniz gerektiği anlamına mı geliyor?
Aslında, şu anda bu web sitesinde “H1 Etiketleri Bir Google Sıralama Faktörü mü?” ve “Anahtar Kelime Yoğunluğu Bir Google Sıralama Faktörü mü?” gibi yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerimiz var.
Önemli olan, yapay zeka teknolojisini doğru şekilde kullanmanız gerektiğidir.
Şöyle yapacağız:
Google’ın Spam Politikalarını İnceleyin
Google, yapay zeka içeriğinin TÜM biçimlerine karşı değildir.
Örneğin, Diyorlar ki:
“Arama sonuçlarındaki sıralamayı manipüle etmek amacıyla içerik oluşturmak için yapay zeka da dahil olmak üzere otomasyon kullanmak (Google’ın) spam politikalarımızın ihlalidir. Bununla birlikte, yapay zeka üretimi de dahil olmak üzere tüm otomasyon kullanımlarının spam olmadığını kabul etmek önemlidir. Otomasyon uzun zamandır spor skorları, hava durumu tahminleri ve transkriptler gibi faydalı içerikler üretmek için kullanılmaktadır.”
Ve:
“Yapay zeka veya otomasyonun uygun kullanımı yönergelerimize aykırı değildir.” – Google Arama Merkezi
Son olarak, John Mueller’in tartışmayı ele alalım:
Google’ın amacı en alakalı ve faydalı içeriği göstermektir
Dolayısıyla, yapay zeka içeriğiyle bu hedefe ulaşabilirseniz, o zaman devam edin.
ile Google’ın web yöneticisi yönergeleri göz önünde bulundurarak, insan öncelikli içerik oluşturmak için üretken yapay zekayı nasıl kullanacağınızı açıklıyoruz:
İçeriğinizin Birincil Amacını Daima Göz Önünde Bulundurun
İçerik oluşturmanın tek amacı, birinin hedeflerine yaklaşmasına yardımcı olmaktır. Bu sizinle ilgili değildir. Her zaman içeriği gerçekten kimin tükettiğiyle ilgilidir.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) yapan pek çok kişi bu kısmı unutuyor. Arama sıralamalarına odaklanıyorlar ancak hedef kitleyi ve sıralamaya girdikten sonra ne olacağını düşünmüyorlar bile.
İçerik oluşturma sürecinizde bu denklemi tersine çevirmeniz gerekir. Oluşturmak üzere olduğunuz içeriğin amacı nedir? Tek amacınız “daha fazla trafik elde etmek” ise doğru bakış açısıyla düşünmüyorsunuz demektir.
İçerik pazarlamasının amacı bir tür dönüşüm yaratmaktır.
Dolayısıyla, huninin en üstünde bilgilendirici içerik varsa amaç, arama yapan kişiyi huninizin daha derinlerine taşımaktır. Bu, onları e-posta listenize almak için bir potansiyel müşteri mıknatısı sunmak istediğiniz anlamına gelir.
Ticari sorguları hedefliyorsanız, hedef ücretsiz deneme sürümüne kaydolmak, bir ürün satın almak, daha fazla bilgi için aramak veya bir potansiyel müşteri formu göndermek olabilir.
Sonunu düşünerek başlayın; içeriğiniz her zaman hedef anahtar kelimenin arama amacıyla eşleşmelidir.
İçerik Yayınlama Hızına Değil, İçeriğin Kalitesine Önem Verin
Yeni teknolojiler, içerik oluşturucuların yapay zeka kullanarak geniş ölçekte içerik üretmek için otomasyonu kullanmalarını sağladı.
Ama bu bir klasik “Yapabiliyor olmanız, yapmanız gerektiği anlamına gelmez” durum.
Gerçek şu ki tarih tekerrürden ibarettir. Google’ın Panda güncellemesinden önce, ince içeriği ölçeklendirmek çok popülerdi.
Ancak Google, Panda’nın zayıf, kalitesiz içeriğe sahip sayısız web sitesini katletmesiyle buna son verdi.
İşte anlaşma:
Sürdürülebilir SEO sonuçları istiyorsanız, içerik kalitesine odaklanmanız gerekir.
Ve tahmin et ne oldu?
Hem içerik kalitesine hem de ölçeğe sahip olamazsınız. Bu kavramlar birbirine zıttır.
Konu uzmanları ve içerik yazarlarından oluşan devasa bir ekibiniz ve muazzam bir içerik bütçeniz olmadığı sürece yüksek kaliteli içerik oluşturmak mümkün değildir.
Google’ın algoritması “Yararlı İçerik Sistemi” yerleşiktir. Bu sistem, yüksek kaliteli içeriği ödüllendirmek ve tersini cezalandırmak için tasarlanmıştır.
Mükemmel olmaktan çok uzak, ama duvardaki yazıyı okuyun.
Niceliğe değil niteliğe odaklanın.
Anahtar Kelime Doldurmayı Durdurun
NLP araçlarının yanlış kullanımı, içeriğin aşırı optimize edilmesine yol açmıştır.
Sorun, kanıtlanmış bir kavram olan NLP değil; bu yapay zeka araçlarının nasıl kullanıldığıdır.
Örneğin, bu içeriği şunun içine yazıyorum Sıralanabilirlik ve hedef anahtar kelimeyle son derece alakalı bir şey oluşturmak için NLP önerilerini kullanmak.
Rankability gibi bir NLP aracını doğru kullanmanın anahtarı anahtar kelimelere değil bir konuya odaklanmaktır.
NLP tavsiyelerini içeriğimdeki boşluklar olarak görüyorum.
Dolayısıyla, hiper alakalı bir varlık oluşturmak için bu konu boşluklarını daraltmam ve içeriğimi daha derin hale getirmem gerekiyor.
Günün sonunda, tam bir anahtar kelime öbeğinden ne sıklıkta bahsettiğiniz konusunda endişelenmeyin. Konu boşluklarını daraltmaya odaklanın ve doğal bir şekilde yazın.
Yapay Zeka İçerik Araçlarına Dikkat Edin
Şu anda piyasada çok sayıda yapay zeka içerik aracı var. Ve ben bunların hiçbirine karşı değilim.
Ancak insanların bunları nasıl kullandığına karşıyım. Artık birkaç düğmeye tıklayıp içerik üretmek çok kolay ve sonuç olarak tembelliği besliyor.
Google’ın E-E-A-T (Deneyim, Uzmanlık, Yetkinlik ve Güvenilirlik) yönergelerini incelerseniz, “çaba “dan sayısız kez bahsettiklerini görürsünüz.
Kısacası, düşük efor gerektiren içerik ödüllendirilmemelidir. Bu yapay zeka araçları da tam olarak bunu teşvik ediyor.
Çoğu insan otomatik olarak oluşturuyor ve çok az insan müdahalesi oluyor ya da hiç olmuyor. Bu, oynanması çok tehlikeli bir oyundur.
Bu nedenle, bu araçları kullanmak istiyorsanız, yapay zeka içeriğinin insan tarafından yönetilen bir editoryal süreçten geçtiğinden emin olun.
Buna insani unsurlar eklemeniz ve kullanıcılar için çekici hale getirmeniz gerekir.
Son Düşünceler
Anekdotsal kanıtları, arama motoru sıralamalarını ve sağduyuyu kullanarak, Google’ın bir insan tarafından yazıldığı açıkça belli olan orijinal içeriği ödüllendirdiğine inanıyorum. Yapay zeka içeriklerini cezalandırıyor mu? Hepsini değil, ancak muhtemelen LLM’ler aracılığıyla oluşturulan en düşük kaliteli, otomatik oluşturulmuş YZ içeriğini tespit etme yeteneğine sahiptir.