SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), herhangi bir işletmenin görünürlüğünü artırmak ve arama sonuçlarında daha üst sıralara çıkmak için en temel ve vazgeçilmez yöntemlerden biridir. Eğer web siteniz üst sıralarda yer almıyorsa veya organik trafik alamıyorsanız, bu fırsatı değerlendirerek daha iyi sıralamalar elde etmenize yardımcı olacak farklı ücretsiz SEO araçları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
İçindekiler:
- 2025’te Daha İyi SEO İçin En İyi 30 Ücretsiz SEO Aracı Listesi
- 1. Google Search Console
- 2. Google Analytics
- 3. Google Keyword Planner
- 4. Google Trends
- 5. Google Tag Manager
- 6. Screaming Frog
- 7. Yoast SEO
- 8. Rank Math
- 9. MozBar
- 10. Bing Webmaster Tools
- 11. KW Finder
- 12. Semrush
- 13. Answer The Public
- 14. Seoquake
- 15. Google’ın Mobil Dostu Testi (Kapandı)
- 16. GTmetrix
- 17. Schema.org
- 18. Ubersuggest
- 19. Similarweb
- 20. Grammarly
- 21. Small SEO Tools
- 22. Google Page Speed Insight
- 23. JSON-LD Schema Generator For SEO
- 24. Google Alerts
- 25. Hunter.io
- 26. Mailchimp
- 27. Robots.txt Generator
- 28. Duplichecker
- 29. Looker Studio
- 30. Google My Business
- Sık Sorulan Sorular
- 1. SEO için hangi araçları kullanmalıyım?
- 2. SEO yazma araçları nelerdir?
- 3. SEO sıralama aracı nedir?
- 4. En iyi SEO araçları nasıl seçilir?
- 5. Ücretsiz araçlarla SEO yapabilir miyiz?
2025’te Daha İyi SEO İçin En İyi 30 Ücretsiz SEO Aracı Listesi
1. Google Search Console
Google tarafından sunulan bir SEO optimizasyon aracıdır. Bu araç, web sitenizi Google arama sonuçlarında izlemenize, bakımını yapmanıza ve sorunları gidermenize yardımcı olur. Sitenizin arama sonuçlarında yer alması için ek bir giriş veya kayıt gerektirmez.
Ayrıca, Google’ın sitenizi nasıl gördüğünü daha iyi anlamanıza ve gerekli değişiklikleri yapmanıza da yardımcı olur. İşletme sahibi, web geliştirici, web site yöneticisi veya SEO uzmanı/pazarlamacıysanız, bu aracı SEO araçlarınız arasına kesinlikle dahil etmelisiniz.
2. Google Analytics
Düşünmeniz gereken bir sonraki araç, web sitelerinizden ve uygulamalarınızdan tüm verileri toplayan ve bu toplanan verileri işleyerek işletmeniz hakkında detaylı raporlar sunan Google Analytics’tir.
Bu araç, kullanılabilecek en güçlü ücretsiz SEO araçlarından biri olarak kabul edilir. Web sitenizin trafiğindeki en küçük aktiviteyi bile takip eder ve raporlar, işletmeniz hakkında daha derin bilgiler sunacak kadar detaylıdır.
Ancak, Google Analytics’in yeni güncellemesiyle birlikte, hangi anahtar kelimenin size en çok trafiği getirdiğini artık göstermiyor.
3. Google Keyword Planner
İhtiyacınız olan bir sonraki ücretsiz SEO aracı, arama kampanyalarınız için uygun anahtar kelimeleri bulmanıza olanak tanıyan Google Keyword Planner’dır. Bu araç ayrıca işletmenize uygun yeni veya trend olan anahtar kelimeleri keşfetmenize de olanak tanır. Ayrıca, anahtar kelimelerin aranma kapasitesini ve bu anahtar kelimeleri hedeflemenin maliyetini analiz etmenizi sağlar.
Buna ek olarak, Keyword Planner, derinlemesine anahtar kelime araştırmasıyla desteklenen arama kampanyalarınızı oluşturmak için alternatif bir yol sunar. Burada dikkat edilmesi gereken şey, Keyword Planner’ın yalnızca anahtar kelime hedefleme için ayrıntılar ve içgörüler sunabilmesidir; kampanya performansının çeşitli belirleyici faktörleri vardır.
Anahtar kelime planlaması, SEO stratejinizin en önemli temel taşlarından biridir ve bu araç, doğru kelimelerle doğru kitleye ulaşmanıza yardımcı olur.
4. Google Trends
Bu, zaman içinde en popüler aramaları analiz etmenize ve sunmanıza olanak tanıyan en önemli ve trend olan ücretsiz çevrimiçi SEO araçlarından biridir. Bunlar, arama popülerliğinduki mevsimsel değişiklikleri net bir şekilde anlamak için kullanılabilir.
Ayrıca, göreli popülaritelerini zaman içinde analiz etmek ve daha iyi kararlar vermenize yardımcı olmak için farklı terimleri karşılaştırır. Ayrıca size detaylı anahtar kelime verisi ve arama hacmi indeksini, kullanıcıların arama motorunun coğrafi bilgileriyle birlikte sunar.
5. Google Tag Manager
Bir sonraki SEO aracı Google Tag Manager’dır. Bu, web sitenize veya mobil uygulamanıza etiketleri güncellemenize olanak tanıyan bir etiket yönetim sistemidir (TMS). Bu etiketleri Tag Manager aracılığıyla ekledikten sonra, web tabanlı bir kullanıcı arayüzünden analitik ve diğer etiket yapılandırmalarını dağıtabilirsiniz.
Tag Manager’ı yükledikten sonra, web sitenizin Tag Manager sunucularıyla iletişim kurmasına olanak tanır. Bu, Tag Manager’ın web tabanlı bir kullanıcı arayüzünü kullanarak, bir dizi olay meydana geldiğinde etiketlerin tetiklenmesine neden olan tetikleyiciler oluşturmanıza olanak tanır. Ayrıca, etiket yapılandırmalarını otomatikleştirmek ve basitleştirmek için kullanılabilecek değişkenler oluşturmanıza da izin verir.
6. Screaming Frog
Screaming Frog, web sitesinin yapısını analiz etmeye ve arama motoru sıralamalarını etkileyebilecek teknik sorunları aramaya yardımcı olabilecek başka bir ücretsiz çevrimiçi SEO aracıdır.
Web sitelerini taramak ve veri toplamak için kullanılan bir masaüstü aracıdır. Masaüstü aracı olması nedeniyle hem Windows hem de Mac platformları için mevcuttur. 500 URL’ye kadar tarama yapmanıza izin veren ücretsiz bir sürümü vardır, ücretli sürümü ise sınırsız tarama sağlar.
Bu araç, yalnızca SEO amaçlarıyla sınırlı değildir, ayrıca web sitelerini denetlemek ve rakip analizleri yapmak için de kullanılabilir. Hem küçük hem de büyük web sitelerini tarayabilir. Ayrıca URL’ler, sayfa başlıkları, başlıklar, meta açıklamalar ve diğerleri gibi tüm önemli SEO unsurlarını daha iyi SEO önerileri ve veri odaklı analizler için bir elektronik tabloya aktarmanıza olanak tanır.
7. Yoast SEO
Yoast SEO, SEO’nuzu artırmanıza olanak tanıyan bir WordPress eklentisidir. Size anahtar kelime analizi sunar ve arama sonuçlarında daha iyi sıralama için anahtar kelime araştırmanızı yapmanıza yardımcı olur.
Ayrıca size web sitenizin bir önizlemesini sunar, Google’da nasıl görüneceğini gösterir ve daha sonra çözülebilecek web sitesindeki sorunları belirlemenize yardımcı olur. Ayrıca meta başlığı ve meta açıklamasını konforunuza ve ihtiyaçlarınıza göre özelleştirebilirsiniz.
8. Rank Math
Rank Math başka bir ücretsiz SEO aracıdır. Bu da WordPress tarafından sunulan bir eklentidir ve mevcut önerilerle içeriğinizi optimize etmenizi kolaylaştırır. Kullanımı ve platformda gezinmeyi basitleştiren kullanımı kolay bir gösterge paneline sahiptir.
Ayrıca, daha iyi web sitesi optimizasyonu için görüntü SEO’su, bilgi grafiği ve yerel SEO olanaği da sunar.
9. MozBar
MozBar, entegre edildikten sonra daha iyi SEO için bağlantı ve metrikleri sorunsuz bir şekilde almanıza olanak tanıyan ücretsiz bir Chrome uzantısıdır. Ayrıca MozBar ile, onları aradığınızda tüm metriklere, alanlara ve sayfalara bağlantılar elde edersiniz. Ayrıca, web siteleri için alan otoritenizi, sayfa otoritenizi ve geri bağlantıları gösterir.
Ek olarak, çeşitli sayfa öğelerine daha derin bir şekilde inmenize ve arama sonuçlarını farklı bir ülke ve bölgede görüntülemenize olanak tanır. Ayrıca meta etiketlerini gösterir ve bir sayfadaki bağlantıları vurgular. MozBar ayrıca, sınırsız optimizasyon ve raporlar çalıştırmanıza olanak tanıyan bir Moz Pro aboneliği sunar.
10. Bing Webmaster Tools
Bing Webmaster, web sitenizi Bing tarayıcısına ekleyerek Bing arama motorunda da sıralanmasını sağlayan başka bir SEO optimizasyon aracıdır. Ayrıca web sitesi varlığınızı izlemenize ve sürdürmenize olanak tanır.
Bing Webmaster aracı, Google’ın Google Console’u gibi Bing’in de benzer bir aracıdır. Ayrıca site yöneticileri, pazarlamacılar ve web sitesi geliştiricileri tarafından da kullanılabilir.
11. KW Finder
KW Finder veya Keyword Finder, pazarlama için kullanılan bir anahtar kelime bulma araştırma aracıdır. Bir siteyi konumlandırmak için daha fazla anahtar kelime gererak genişleme için gereken yeni anahtar kelimeleri sağlar. Ayrıca SEO zorluğu için özel bir endeks değeri sunar ve tıklama başına ödeme reklamcılığı hakkında bilgiler verir.
Ayrıca, SEO ve ücretli arama kampanyaları tarafından kullanılabilir. Ayrıca, arama hacmine, geçmiş ve mevcut, ücretli aramada tahmini fiyatlara, PPC endeksi tarafından belirtilen zorluk endeksine ve KD endeksi tarafından belirtilen SEO zorluğu endeksine dayalı bir anahtar kelime listesi oluşturmanıza olanak tanır.
12. Semrush
Kullanılan bir diğer SEO aracı Semrush’tır. Bu, çevrimiçi görünürlüğünüzü geliştirmenize ve en son pazar bilgilerini keşfetmenize olanak tanıyan hepsi bir arada bir araçtır. Ayrıca, pazarlamacılara şu hizmetleri kullanma fırsatı sunar: SEO, Anahtar kelime araştırması, PR, içerik pazarlaması, kampanya yönetimi, SMM, pazarlama içgörüleri, PPC ve rekabet araştırması.
13. Answer The Public
Answer The Public, çoğu arama motorunda hangi anahtar kelimelerin ve terimlerin kullanıldığını görmenize olanak tanıyan bir sosyal dinleme aracı olarak da kabul edilen başka bir ücretsiz SEO aracıdır.
Ayrıca, ilgili bilgileri sunmak, ek veriler sağlamak ve ayrıca arama hacmini, popülerliği ve tıklama başına maliyeti sağlamak için otomatik öneri gibi özellikleri kullanır. Bir veya iki kaynak anahtar kelime girmenize ve konumunuzu ve dilinizi seçmenize olanak tanıyan kullanıcı dostu bir araçtır. Ardından, daha sonra kullanım için bir belgeye indirilebilecek çeşitli anahtar kelimeler gösterecektir.
14. Seoquake
Devam ederek, Seoquake, size SEO metrikleri ve SEO denetimi gibi gerekli diğer yararlı araçları sağlayan başka bir ücretsiz çevrimiçi SEO aracıdır. Ayrıca, tüm önemli SEO metriklerini incelemenize olanak tanır ve SERP’lerin kapsamlı bir analizini sağlar, anahtar kelimenin zorluğunun bir tahminini sunar.
Temel metrikleri sunmak için kullanılan bir SEO çubuğu – ek bir araç çubuğu ile birlikte gelir. SEO için kullanıcı dostu ve kurulumu kolay bir araçtır ve Anahtar kelime yoğunluğu raporları, dahili ve harici bağlantı analizi ve sosyal metrikler gibi ek araçlarla birlikte gelir.
15. Google’ın Mobil Dostu Testi (Kapandı)
Google Mobilegeddon güncellemesini piyasaya sürdükten sonra, web sitenizin mobil dostu olup olmadığını belirlemenize yardımcı olan bir Mobil dostu test de tanıttı. Test etmek istediğiniz URL’yi girmenizi gerektiren kullanımı kolay bir platformdur. Test genellikle bir dakikadan az sürer ve size sonuçları sağlar.
Ayrıca bu metin, mobil sürümdeki web sayfasının bir ekran görüntüsünü içerir ve mobil sürümde tespit edilen sorunların bir listesini ekler.
Artık maalesef devre dışı durumda!
16. GTmetrix
GTmetrix, dijital alanda hızı izlemek için performans analiz aracı olarak kullanılan bir web sitesi performans analiz aracıdır. Web sitesinin performansını analiz eder ve oluşan sorunları çözmek için size önerilen eylemler listesi sunar.
GTmetrix’i kullanmak için alan adını web sitesine girmeniz ve analiz yaptırmanız gerekir. Web sitesini analiz ederken, üst düzey sayfa hızı, sayfa yükleme süresi ve genel sayfa boyutu içeren bir performans puan kartı sunar. Ayrıca web sitenizi daha iyi hale getirmek için öneriler sunar.
17. Schema.org
Schema.org veya Schema, arama motorunun okumalarını geliştirmek ve sayfanızın SERP’lerdeki temsilini iyileştirmek için HTML’nize dahil edebileceğiniz mikro veri veya etiketlerin anlamsal bir kelime hazinesidir.
Ayrıca, Google, Yandex, Yahoo! ve Bing’in ilginç bir işbirliğidir. Bu, içeriği daha iyi anlamak için gereken arama motorları hakkında daha iyi bilgi sunmanıza ve ayrıca en iyi arama sonuçlarını sunmanıza yardımcı olmak içindir.
HTML’nize Schema.org eklemek, sayfanızın SERP’lerde görüntülenme şeklini geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bunu, sayfa başlığının altında görüntülenen zengin snippet’leri geliştirerek yapar.
18. Ubersuggest
Sahip olduğumuz bir diğer ücretsiz SEO aracı, size anahtar kelimeler, aylık arama hacimleri, tıklama başına maliyet ve rekabet verilerini sağlayan ücretsiz bir Google Chrome uzantısı olan Ubersuggest’tir.
Ayrıca Google ve YouTube, Amazon ve diğerleri gibi diğer sitelere özgü veri odaklı anahtar kelime sorguları sunar. Ayrıca daha iyi veri temsili için trendler ve grafikler içerir. Bu grafikler, belirli bir anahtar kelime için toplam aylık arama hacmi ve aylık mobil aramalar ve masaüstü aramalarını da sağlar.
19. Similarweb
Listedeki bir sonraki web sitesi SEO aracı, web sitesi trafiğini kontrol etmenize yardımcı olan bir Chrome uzantısı olan SimilarWeb’dir. Bu, web sitesi sahipleri, SEO profesyonelleri ve web sitesi sıralamasını izlemek, organik trafiği artırmak ve rakiplerinin web siteleri hakkında daha derin içgörüler elde etmek için pazarlamacılar için en iyi ücretsiz SEO araçlarından biridir.
SimilarWeb ile herhangi bir rakip web sitesini ziyaret ederseniz, pazarlama stratejinizi güçlendirmek için kullanılabilecek web siteleri hakkında kolayca bilgi edinebilirsiniz.
20. Grammarly
Web siteniz için hatasız içerik oluşturmanıza yardımcı olabilecek en iyi araçlardan biri Grammarly’dir. İçeriğinizin dilbilgisi kontrolü ve düzeltilmesi için kullanılır. Ayrıca noktalama işaretlerini, kelime hazinesini ve diğer gramatik hataları kontrol eder.
Grammarly’nin yapay zeka sistemi her cümleyi gözden geçirir ve gerektiğinde değişiklikler önerir. Bu bulut tabanlı platform, bir uzantı olarak ve MS Word’ünüzle entegre edilecek bir program olarak da mevcuttur.
21. Small SEO Tools
Small SEO Tools, web sitesinin SEO optimizasyonu için kullanılabilecek başka bir ücretsiz SEO araçları setidir. Web sitenizin SEO’sunu geliştirmek için gereken çok çeşitli ürün ve hizmetlerden oluşur. Bu araçlar, web sitesi sahipleri, yöneticiler, SEO profesyonelleri ve ayrıca içerik yazarları tarafından kullanılabilir.
Bu uygulamada yer alan bazı hizmetler intihal tespiti, dil bilgisi kontrolü, anahtar kelime bulucu, geri bağlantı araçları, görüntü optimizasyon araçları ve diğerleridir.
22. Google Page Speed Insight
Google Page Speed Insight (PSI), hem mobil hem de masaüstü sürümlerinde kullanıcı deneyimi hakkında raporlar sağlayan bir SEO aracıdır. Bu ek olarak, web sayfasını geliştirmek ve iyileştirmek için size öneriler sunar. Ayrıca, laboratuvar verilerinin sorunları debug etmek için kullanıldığı laboratuvar ve saha verilerini sağlar. Öte yandan, saha verileri gerçek dünyadaki kullanıcı deneyimini yakalamak ve bunun gerçek resmini sunmak için kullanılır.
23. JSON-LD Schema Generator For SEO
JSON-LD Schema Generator veya Schema Markup, arama motorlarına ve kullanıcıya web siteniz hakkında bilgi vermek için tasarlanmış bir koddur. Bu, farklı kullanıcıları web sitenize çekmeye yardımcı olur.
Bununla birlikte, web sitelerinin yalnızca %17’sinin schema markup hizmetlerini aktif olarak kullandığı da thamin edilmektedir. Ayrıca, kendiniz bir şema oluşturmak isterseniz, bunu çok daha kısa sürede oluşturmanıza yardımcı olabileceği durumlarda kullanılır. Ek olarak, bu aracı iş ilanları, web sayfaları, yerel işletmeler, ürünler ve diğer etkinlıkler veya işletmenizdeki kişiler için şema yapılandırılmış veriler oluşturmak için kullanabilirsiniz.
24. Google Alerts
Google Alerts, web’i izlemenize ve arama sorgunuza benzer yeni bir sonuç olduğunda size bir uyarı bildirimi sağlamanıza olanak tanımak için başlatıldı. Ayrıca, istediğiniz herhangi bir anahtar cümleyi veya anahtar kelimeyi izlemenize olanak tanır. Anahtar kelime veya anahtar cümle SERP’lerde görünürse, bir e-posta bildirimi ile bilgilendirilirsiniz.
Bu, seçiminize göre herhangi bir dilde ve herhangi bir bölge için haber kaynaklarını, yeni blog gönderilerini ve finans takipçisini takip etmek için kullanılabilir.
25. Hunter.io
Hunter.io, alanınızdaki yeni potansiyel müşterilerin e-posta ve iletişim bilgilerini almak için pazarlama stratejilerinize entegre edebileceğiniz bir e-posta bulucu aracıdır. Arama çubuğuna alan adını girmenize olanak tanıyan kullanıcı dostu bir araçtır ve belirli alan adıyla ilişkili kişilerin e-posta adreslerinin bir listesini size sunar.
E-postalar daha sonra e-posta adresinin doğruluğunu göstermek için yeşil, sarı veya kahverengi işaretlere göre kategorilere ayrılır. Ayrıca e-posta adresinin alındığı kaynakları da sağlar.
26. Mailchimp
Tartışacağımız bir sonraki araç, müşterileriniz, kullanıcılarınız ve diğer potansiyel müşterilerinizle de etkileşim kurmanıza olanak tanıyan hepsi bir arada bir pazarlama aracı olan Mailchimp’tir. Her birine tek tek e-posta göndermek yerine tüm taraflarla bir kerede bağlantı kurmanıza veya iletişim kurmanıza olanak tanır. Ayrıca kampanyaların ayrıntılarını daha iyi anlamanıza yardımcı olan özenle hazırlanmış kampanyalar ve veri analizlerinden oluşur.
27. Robots.txt Generator
Robots.txt, web sitesinin kök dizininde yer alan ve web siteleri tarafından arama motorlarıyla hangi sayfaların taranacağı ve hangi sayfaların hariç tutulacağı konusunda iletişim kurmak için kullanılan bir talimat setidir. Arama motoru tarayıcısının erişimine rehberlik eder, ancak sayfaları Google’ın dizininden uzak tutamaz. Robots.txt oluşturucu, Robots Exclusion Protocol adı verilen bir süreci kullanır.
28. Duplichecker
Herhangi bir kopya içeriği tespit etmek için baskı ve posta gönderme yazılımını kontrol eden bulut tabanlı bir araçtır. Ayrıca orijinal içerik yazmak konusunda size yardımcı olur ve çoğunlukla içerik yazarları tarafından içeriğin özgünlüğünü korumak için kullanılır.
29. Looker Studio
Burada bir başka araç, verilerinizi kolay yorumlanabilir, paylaşılabilir ve okunabilir özelleştirilebilir raporlara dönüştürmenize yardımcı olan ücretsiz bir SEO aracı olan Looker Studio’dur. Size sürükle ve bırak seçeneği sunar, bu da verilerinizi çubuk, çizgi veya pasta grafikleri gibi grafiklere dönüştürmenize olanak tanır. Ayrıca, tarih aralığı kontrolleri ve diğer özellikler ekleyerek raporlarınızı izleyiciler için daha interaktif hale getirmenize yardımcı olur. Ayrıca, ürün katalogları, video kitaplıkları oluşturmanıza ve içeriğe köprü bağlantısı vermenize olanak tanıyan tıklanabilir görüntüler de içerir.
30. Google My Business
Bu blogtaki son araç, Google’daki işletme profilinizi analiz etmenize, optimize etmenize ve yönetmenize olanak tanıyan Google My Business’tır. Bu işletme profili, işletmenizin yetkisini veya sahipliğini talep etmenizin ve profili yönetme hakkını almanızın bir yoludur. Ayrıca, net iletişim için Google’da işletmeniz hakkında mevcut olan bilgileri düzenlemenize olanak tanır.
Meşgul Sinyali’nden Son Sözler
Dijital pazarlama ajansı olarak, size daha iyi SEO hizmetleri sunmak için çevrimiçi ortamda bulunan araç ve ürünleri hakkında kendinizi bilgilendirmek ve güncel tutmak önemlidir. Ücretsiz SEO araçları veya hizmetleri hakkında daha fazla bilgi için, Meşgul Sinyali’ndeki uzmanlarımızla iletişime geçebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
1. SEO için hangi araçları kullanmalıyım?
SEO’nuzu geliştirmek için Google Keyword, Google Analytics, Semrush ve RankMath ile başlayın.
2. SEO yazma araçları nelerdir?
Semrush, web sitenizi SERP’lerde sıralamanıza yardımcı olacak daha iyi ve daha doğru SEO odaklı içerik için SEO yazma araçları sunar.
3. SEO sıralama aracı nedir?
SEO sıralama aracı, arama motorlarında daha iyi bir sıralama elde etmek için web sitesi içeriğinizi analiz etmenize ve optimize etmenize olanak tanıyan bir araçtır. Bu, daha alakalı ve uygun anahtar kelimeleri entegre ederek yapılır.
4. En iyi SEO araçları nasıl seçilir?
En iyi SEO araçlarını seçmek için önce SEO hedeflerinizi belirleyin, bi bütçe belirleyin ve uyumlulugu, işlevleri ve işlevselliği, kullanıcı dostluğunu ve araçların kullanılabilirliğini kontrol edin.
5. Ücretsiz araçlarla SEO yapabilir miyiz?
Evet, çevrimiçi olarak mevcut ücretsiz SEO araçlarını kullanarak SEO yapabilirsiniz. Bunlardan bazıları kolay işlevsellik için Chrome uzantıları olarak da mevcuttur.