[Çözüm]: Kaçınılması Gereken 17 Yaygın SEO Hatası

Sadece anahtar kelimeleri dahil etmek gibi SEO uygulamaları web sitenizin en iyi performansı göstermesi için yeterli değildir. Bunun ötesine geçmeli ve her bir önemli faktörü dikkate alan bir SEO stratejisi oluşturmalısınız. İyi optimize edilmiş bir web sitesinin daha iyi bir online varlık ve marka oluşturmanıza yardımcı olabileceği doğrudur. Ancak insanlar genellikle buradaki ‘iyi optimize edilmiş‘ terimini gözden kaçırıyor. Yalnızca bir web sitesine sahip olmak ve bu sitede içerik yayınlamak markanızı arama sonuçlarında görünür kılmaz. Web sitenizde olan biten buysa, bazı büyük hatalar yapıyor olabilirsiniz SEO Sitenizin görünürlüğünü ve performansını etkileyen hatalar.

Ne kadar uğraşırsanız uğraşın, web sitenizin yavaş hızı, zayıf taranabilirlik, dizine eklenmeyen sayfalar gibi şeyleri gözden kaçırıyorsanız, SEO’da başarılı olamazsınız. Bunlar, web sitesi sahiplerinin yapma eğiliminde olduğu en yaygın SEO hatalarından bazılarıdır

1. İntihal veya Kalitesiz İçerik

Google’ın son algoritma güncellemelerine göre, web sitelerini sıralamada yüksek kaliteli içeriği çok önemli bir faktör olarak gördüğünü kolayca anlayabiliriz. Web sitenizde intihal (orijinal olmayan) veya yapay zeka ile yazılmış katma değeri düşük kalitesiz içerikler yayınladıysanız, Google’da iyi bir sıralamada olmamanız normaldir. Google, sadece arama motorlarını manipüle etmek için oluşturulmuş içerik yerine gerçekten yararlı ve konuyla alakalı içeriğe öncelik verir. Dolayısıyla, içeriği başka bir web sitesinden kopyalayıp yapıştırıyorsanız veya bir araç kullanarak yeniden ifade ediyorsanız, üst sıralarda yer alamazsınız!

Bu Nasıl Düzeltilir?

İçerik, web sitenizin genel SEO performansında çok önemli bir rol oynar. Web sitenizin içeriğinin kalitesini artırmak istiyorsanız, site denetim araçlarına gidin ve web sitenizde bulunan sorunları tespit edin. Ayrıca web sitenizde yinelenen içerik olup olmadığını da size söyleyecektir. Bir web sayfasının içeriği, içeriğinin %85’inden fazlası başka bir web sayfasıyla aynıysa kopya olarak kabul edilir. Sayfalarınızın bir kısmı veya tamamı için bu sorun devam ediyorsa, bu sayfaları yeniden yazın ve mümkün olan en kısa sürede güncelleyin.

2. Yavaş Site Hızı

Web sitenizin yüklenme hızı, web sitenizin SEO’sunu ve trafiğini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Yükleme hızı yavaş olan bir web sitesi, kullanıcılar bir web sayfasının yüklenmesi çok uzun sürdüğünde hayal kırıklığına uğradıkları için trafiğini kaybedebilir. Hızlı bir yükleme hızı daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar ve sitenizin SEO’sunu olumlu yönde etkiler. Site hızınızı ölçmek için aşağıdaki performans metriklerini kullanabilirsiniz:

  • FCP (First Contentful Paint): Bir kullanıcı sayfanızı ziyaret ettiğinde tarayıcınızın DOM’un (Document of Object Model) ilk parçasını oluşturmak için harcadığı süreyi ifade eder.
  • Etkileşim Süresi: TTI, sayfa hızını ölçmek için kullanılan bir başka metriktir. Web sayfanızın tamamen etkileşimli hale gelmesi için geçen süredir.
  • TTFB (Time to First Byte): İstek sunucuya gönderildikten sonra tarayıcının ilk veri baytını alması için geçen süredir.

Bu Nasıl Düzeltilir?

Web sayfalarınızın hız performansını kontrol etmek için ‘Google PageSpeed Insights‘ aracını kullanabilirsiniz. Web sitenizin hızı yavaşsa, düzeltmeniz gereken aşağıdaki faktörlerden kaynaklanıyor olabilir:

Görüntülerin Boyutu ve Formatı:

Yanlış görüntü boyutu ve biçimi, bir web sayfasının yüklenmesinde gecikmeye neden olabilir. Bu nedenle, sitenizdeki tüm görsellerin iyi optimize edildiğinden emin olmalısınız. Görüntü boyutunu 72dpi olarak ayarlamayı deneyin ve görüntülerin kullandığı bant genişliğini azaltmaya yardımcı olacakları için JPEG 2000, JPEG XR vb. formatları kullanın.

Javascript ve CSS:

CSS ve Javascript kodlarını sıkıştırmak da sitenizin yüklenme hızını artırmaya yardımcı olabilir. Bunu, değişkenler için daha kısa isimler kullanarak kodun boyutunu azaltarak yapmayı deneyin.

Yönlendirmeler:

Yönlendirmeleri düzeltmek site hızınızı da artırabilir. Yönlendirmelere neden olan dahili bağlantıları belirlemek için bir web sitesi denetimi yapabilir ve bunları düzeltmeyi deneyebilirsiniz.

3. Optimize Edilmemiş Meta Etiketler

Optimize edilmemiş meta etiketlerini gözden kaçırıyorsanız, muhtemelen en büyük SEO hatalarından birini yapıyorsunuz demektir. Meta etiketleri arama motorlarının web sayfalarınızın içeriğini daha iyi anlamasına yardımcı olan HTML snippet’lardır. Google bunları web sayfalarınızı ilgili arama sorgularına bağlamak için kullanır. Bu etiketler ilgili anahtar kelimeler için iyi optimize edilmemişse ve kullanıcıların arama amacını karşılamıyorsa, sitenizin performansını artırmak için büyük bir fırsatı kaçırıyorsunuz demektir. Optimize edilmemiş meta etiketlerinin bazı yaygın türleri şunlardır:

  • Çok uzun veya çok kısa etiketler
  • Yinelenen etiketler
  • Eksik meta etiketler

Bu Nasıl Düzeltilir?

Yine, bunu bir site denetim aracı (Screaming Frog, Semrush veya Ahrefs) kullanarak düzeltebilirsiniz. Site denetimine gidin ve raporunuzu açın. ‘Sorunlar’ sekmesi altında, ‘etiket’ terimini arayabilirsiniz; bu size yinelenen etiketler veya eksik etiketler içeren sayfaların sayısını gösterecektir. Eksik olan yerlere etiket ekleyerek ve yinelenen etiketleri orijinalleriyle değiştirerek bunları kolayca düzeltebilirsiniz.

4. Web Sitesi Mobil Cihazlar İçin Optimize Edilmemiş

Web sitelerinin mobil uyumluluğu, sitenizin en iyi SEO performansını göstermesini sağlamak için dikkate alınması gereken bir diğer önemli husustur. Google birkaç yıl önce mobil öncelikli indekslemeye geçti ve artık Google, bir sitenin nerede sıralanması gerektiğine karar vermek için sitenin mobil sürümünü dikkate alıyor. Web siteniz masaüstünde ne kadar iyi görünürse görünsün, mobil cihazlar için optimize edilmemişse, iyi bir arama motoru sıralaması elde edemezsiniz. Bu nedenle, web sitenizin mobil uyumluluğuna odaklanmak son derece önemlidir. Bunu göz ardı ediyorsanız, büyük miktarda trafik kaybediyor olabilirsiniz.

Bu Nasıl Düzeltilir?

Web sitenizi mobil cihazlar için optimize ettiğinizde, genel yapısı ve sayfa hızı da iyileşir. Sitenizin mobil cihazlar için iyi optimize edilip edilmediğini kontrol etmek için Google’ın mobil uyumluluk testini kullanabilirsiniz. Sitenizin mobil uyumlu olmadığı ortaya çıkarsa, gerekli değişiklikleri yapmanız gerekecektir. Web sitenizin üst sıralarda yer almasını gerçekten istiyorsanız bugün mobil uyumluluğu göz ardı edemezsiniz. Güvenilir bir web barındırıcısı seçin, AMP’yi etkinleştirin ve açılır pencerelerinizi cep telefonları için yeniden tasarlayın. Tüm bunları yaptıktan sonra, web sitenizi bir mobil cihazda açarak şimdi iyi çalışıp çalışmadığını kontrol ettiğinizden emin olun.

5. Aşırı Anahtar Kelime Kullanımı (Anahtar Kelime Doldurma)

Anahtar kelime doldurma bir kara şapka SEO tekniğidir ve kesinlikle kaçınılmalıdır. Arama motorlarını manipüle etmek için anahtar kelimelerin uygun görünmedikleri yerlerde doğal olmayan bir şekilde kullanılması anlamına gelir. Web sitenizin içeriğinin kullanıcılar tarafından anlaşılmasını zorlaştırır ve kullanıcılar sayfanın tamamını bile kaydırmadan sitenizden ayrılma eğilimindedir. Anahtar kelimeleri içeriğinize dahil etmek önemlidir, ancak bunu doğal bir şekilde yapmalısınız. Anahtar kelimeleri aşırı kullanmak veya mantıklı olmayan yerlerde kullanmak, kullanıcı deneyimini engelleyebilir ve web sitenizin SEO’sunu etkileyebilir. Hatta Google tarafından ceza almanıza bile neden olabilir.

Bu Nasıl Düzeltilir?

Web sayfalarınız anahtar kelimelerle dolu görünüyorsa ve sitenizi Google’ın cezasından korumak istiyorsanız, web sitenizin içeriğini mümkün olan en kısa sürede iyileştirmeye çalışın. Her sayfa için doğru ve alakalı anahtar kelimeleri seçerek işe başlayın ve bunları sayfalarınızın öne çıkan yerlerine ekleyin. Google, birincil anahtar kelimenin başlığa, meta açıklamaya, alt başlıklara ve içeriğin başına eklenmesini önerir. Anahtar kelimelerin içerikle alakalı göründüğünden ve aşırı kullanılmadığından emin olun.

6. Güncel Olmayan İçerik

Web sitenizin içeriğindeki eski bilgiler veya yanlış veriler, içeriğin güncelliğini yitirmesine ve sitenin otoritesinin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Pek çok web sitesi aynı konu etrafında içerik oluşturur, ancak her biri okuyucularla doğru şekilde ilgilidir. Arama motorları içeriğinizi güncelliğini yitirmiş ve konuyla alakasız bulursa, içeriğiniz, sayfalarında güncel bilgiler bulunan rakipleriniz tarafından daha üst sıralarda gösterilir. Bu tür web sayfaları için hemen çıkma oranını artıracak ve hatta web sitenize gelen trafiği etkileyecektir.

Bu Nasıl Düzeltilir?

Web sayfanızın içeriğinin eski ve alakasız görünmemesini sağlamanın en iyi yolu, web sitenizin içeriğini zaman zaman güncellemektir. Yüksek kaliteli ve alakalı bir içerik, arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almanın anahtarıdır. Web sitenizin içeriğindeki tüm bilgilerin, verilerin, istatistiklerin vb. güncel olduğundan ve hedef kitle için yararlı olduğundan emin olun.

7. Bozuk Görseller veya Eksik Alt Metinler

Web sayfalarınızda bozuk görseller veya alt metinleri olmayan görseller varsa, web sitenizin sıralamasının düşmemesi için bu durumu düzeltmeye çalışmalısınız. Görsellerin alt etiketleri (alternatif etiketler), arama motorlarının görsellerin bağlamını anlamasına ve bunları en alakalı arama sorguları için görüntülemesine yardımcı olur. Bazen görsel, yanlış dosya yolu veya yanlış dosya adı nedeniyle doğru şekilde oluşturulmaz veya yüklenmez. Böyle bir durumda, alt metinler kullanıcıların görselin bağlamını anlamasına yardımcı olabilir. Bozuk görsellere ve eksik alt etiketlere sahip web sayfalarını görmezden gelmek, birçok web sitesi sahibinin yaptığı bir başka yaygın SEO hatasıdır.

Bu Nasıl Düzeltilir?

Bunu düzeltmek için, bozuk resimlere sahip sayfaları aramaya başlayın. Bunları site denetim raporunuzun ‘sorunlar’ sekmesi altında bulabilirsiniz. Arama çubuğunda ‘görseller’ araması yaptığınızda bozuk görsellerin sayısı ve alt etiketi olmayan görsellerin sayısı görüntülenecektir. Görüntü boyutunu optimize ederek, görüntüyü değiştirerek, görüntü URL’sini değiştirerek veya o kadar önemli değilse görüntüyü kaldırarak hepsini düzeltmeye çalışın. Alt etiketlerinin eksik olması durumunda, tüm görsellere alt etiketleri ekleyebilirsiniz. Sadece alt metnin alakalı olduğundan ve doğal göründüğünden emin olun.

8. Zayıf Taranabilirlik

Web sayfalarınız, arama motoru sonuç sayfalarında görünmeye başlamadan önce Google tarafından taranır ve dizine eklenir. Google botları tarafından taranmayan sayfalar dizine eklenmez ve dolayısıyla arama motoru sonuçlarında görünmez. Zayıf site taranabilirliğinin arkasında aşağıda listelenen birden fazla neden olabilir:

  • Web sayfasında kırık bağlantılar, iç bağlantı eksikliği ve nofollow bağlantılar
  • Robots.txt dosyasında engellenen sayfalar
  • Yönlendirme döngüleri, yani iki sayfanın birbirine yönlendirilmesi
  • İndekslenmemiş sayfalar
  • Kötü site yapısı
  • 4xx (erişilemeyen sayfalar) ve 5xx hataları (sunucuların bir isteği gerçekleştirememesi)

Bu Nasıl Düzeltilir?

Birçok web sitesi sahibi genellikle zayıf taranabilirliği gözden kaçırma eğilimindedir, ancak bu web sitenizin SEO’suna kötü bir şekilde zarar verebilir. Taranabilirlik sorunları, arama motoru tarayıcılarının web sayfalarınıza erişimini kısıtlayabilir ve bu da sayfalarınızın dizine eklenmesini engeller. Taranabilirlik puanınızı sitenizin denetim raporundan kontrol edebilirsiniz. Zayıf taranabilirliğin arkasındaki potansiyel nedenleri araştırın ve bunları düzelttirin.

9. Doğru Kitleyi Hedeflememek

Doğru kitleyi hedeflemek, doğru anahtar kelimeleri hedeflemek kadar önemlidir. İçeriğiniz doğru kitleyi hedeflemiyorsa, asla olabildiğince fazla görünürlük elde edemez. Hedef kitlenizi tanımak ve onların ilgi alanlarına göre içerik oluşturmak, arama motoru sıralamalarınızı iyileştirmek için izlemeniz gereken temel SEO uygulamalarından biridir. Hedef kitlenizin kim olduğunu ve ne aradığını açıkça anlamalısınız. Kullanıcıların arama amaçlarını anlamak için doğru araştırma yapmıyorsanız, SEO çabalarınızdan en iyi şekilde yararlanamazsınız.

Bu Nasıl Düzeltilir?

İşletmenizle ilgilenme olasılığı en yüksek olan tüketici türlerini anlamak için veri analizi tekniklerini kullanın. Arama sorguları web sitenizin içeriğiyle eşleşen kullanıcıları arayın. Hedef kitlenizin ne aradığına ve arama amaçlarının ne olduğuna bağlı olarak içerik stratejinize doğru anahtar kelimeleri dahil edin.

10. SEO Stratejisi Eksikliği

SEO’da başarılı olmak için iyi planlanmış bir stratejiniz olmalıdır. Hedeflemek istediğiniz anahtar kelimelerden oluşturduğunuz içerik türüne kadar her şey iyi planlanmalıdır. Hedef kitle ve onların arama sorguları hakkındaki varsayımlarınıza dayanarak rastgele içerik oluşturuyorsanız, başarılı olmanız mümkün olmayacaktır. Sadece içerik yazmak ve web sitenizde yayınlamak yeterli değildir. İçeriğin kullanıcılar tarafından görülebildiğinden ve ilgili arama sorguları için arama motoru sonuçlarında göründüğünden emin olmak için onu optimize etmeniz gerekir.

Bu Nasıl Düzeltilir?

İyi bir SEO ancak iyi planlanmış bir SEO stratejisine sahip olduğunuzda mümkündür. Bu strateji, anahtar kelime araştırması, yüksek kaliteli içerik oluşturma, bağlantı kurma ve diğer SEO taktiklerini içermelidir. Hedef kitlenizi belirleyerek ve hedeflemek istediğiniz ilgili anahtar kelimelerin bir listesini hazırlayarak işe başlayabilirsiniz. Bu temel adımların çok ciddiye alındığından emin olun. Anahtar kelimeler hedef kitlenizle alakalı olmalı ve oluşturduğunuz içerik de hedef anahtar kelimelerle alakalı olmalıdır. SEO konusunda iyi bir bilgiye sahip değilseniz, en iyi SEO ajansı olan Meşgul Sinyali ile ortaklık kurmayı düşünebilirsiniz.

11. Şema İşaretlemesi Kullanmamak

Şema işaretlemesi, arama motorlarının web sayfalarınızın içeriğini anlamasına yardımcı olan özel bir kod biçimidir (yapılandırılmış veri olarak da bilinir). Şema makyajı olmadan, arama motorları sayfanızın içeriğini anlamak için mücadele etmek zorunda kalır ve bu da daha düşük sıralamalara neden olabilir. Web siteniz için şema biçimlendirmesi kullanmıyorsanız, büyük bir sıralama fırsatını kaçırıyor olabilirsiniz.

Bu Nasıl Düzeltilir?

Sayfanızın içeriğinin türüne bağlı olarak web sayfalarınızda kullanabileceğiniz farklı şema türleri vardır. En yaygın arama sorgularını yanıtladığınız bloglar veya web sayfaları için SEO’yu artırmak amacıyla SSS şemasını kullanabilirsiniz. ‘Nasıl yapılır’ içeriği için HowTo şemasını vb. kullanabilirsiniz. Bu, arama motorlarının içeriğinizi daha iyi anlamasına ve en alakalı arama sorguları için SERP’lerde görüntülemesine yardımcı olacaktır.

12. Kaliteli Geri Bağlantılara Sahip Olmamak

Google, bağlantı oluşturmanın web siteleri için önemli bir sıralama faktörü olduğunu doğruladı. Bununla birlikte, birçok web sitesi sahibinin yaptığı en büyük hata, geri bağlantıların kalitesinden çok miktarına öncelik vermektir. Yetkili web sitelerinden gelen kaliteli geri bağlantılara sahip olmak daha önemlidir. Geri bağlantılarınızın çoğu alakasız ve düşük kaliteli web sitelerinden geliyorsa, arama motorları bunu spam amaçlı bir uygulama olarak değerlendirebilir ve bu da sitenizin otoritesini doğrudan etkileyecektir.

Bunu Nasıl Düzeltebilirim?

Geri bağlantılar oluştururken, bağlantıların niceliğinden çok niteliğine odaklanmalısınız. İçeriğinizle alakalı web siteleri aramaya çalışın. Ayrıca, web sitelerinin kaliteli olduğundan ve spam gibi görünmediğinden emin olun. Zor olabilir ancak yüksek kaliteli bağlantılar bulmak için biraz zaman ve çaba harcayarak yüksek otoriteye sahip sitelerden başarılı bir şekilde bağlantı alabilirsiniz. Bu, sitenizin otoritesini artırmaya ve arama motorları nezdinde güven oluşturmaya yardımcı olacaktır.

Merak Edilen Sorular ve Yanıtları :

1. SEO hataları arama motorlarından ceza alınmasına neden olabilir mi?

Ans. Evet, anahtar kelime doldurma, bağlantı spamlama gibi SEO hataları Google’dan ceza almanıza neden olabilir ve bu da bir web sitesinin sıralamasını ve trafiğini kötü etkileyebilir.

2. SEO hataları hakkında yaygın yanlış anlamalar var mı?

Ans. SEO ile ilgili en yaygın bazı yanlış anlamalar şunlardır:

  • Yalnızca geri bağlantılara odaklanmalısınız. Ancak bu doğru değildir. İç bağlantılar her zaman eşit derecede önemlidir.
  • Anahtar kelimeler doğal görünmese bile birden fazla kez dahil edilmelidir. Doğru strateji, alakalı anahtar kelimeleri yalnızca doğal göründükleri yerlere dahil etmektir. Anahtar kelime doldurmaktan kesinlikle kaçınılmalıdır.

3. SEO hataları için web sitemi ne sıklıkla denetlemeliyim?

Ans. Web siteniz için en az üç ayda bir SEO denetimi yapmanız tavsiye edilir. Daha dinamik sektörler için aylık SEO denetimlerini bile düşünebilirsiniz.

4. Diğerlerinden daha fazla zarar veren belirli SEO hataları var mı?

Ans. Evet, anahtar kelime doldurma, bağlantı spamlama, yinelenen içerik, zayıf taranabilirlik ve yanlış kitleyi hedefleme gibi uygulamalar, sıralamalarda ve web sitesi trafiğinde ağır kayıplara yol açabilir.

5. SEO hataları web sitesi performansını nasıl etkiler?

Ans. Anahtar kelime doldurma, kaliteli geri bağlantı eksikliği, dahili bağlantı fırsatlarını kaçırma, intihal içerik yayınlama gibi yaygın SEO hataları, bir web sitesinin performansını kötü etkileyerek sıralamalarda düşüşe ve web sitesi trafiğinin azalmasına neden olabilir.

Bu yazı son 15 günde 5 kez ziyaret edilmiş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir